<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Crown valgte Aker Solutions for LNG-terminal

Crown LNG har valgt Aker Solutions til å bygge en LNG-terminal utenfor India. 

Publisert 5. juli 2021 kl. 08.09
Oppdatert 5. juli 2021 klokken 16.14
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 342 ord
INDIA-JOBB: For Aker Solutions og toppsjef Kjetel Digre. Foto: Siv Dolmen

 

«Norske» Crown LNG ligger an til å få sette opp en mottaksterminal for flytende naturgass (LNG) i Kakinada, øst for India. 

Oppdraget vil i så fall gå til Aker Solutions.

Mandag inngikk de to en såkalt FEED-kontrakt, der Aker Solutions skal gjøre design og innledende ingeniørarbeider for en slik offshore LNG-terminal.  

Avtalen inkluderer også en opsjon på å få bygge terminalen når den endelige investeringsbeslutningen ventes innen utgangen av 2022.

Størrelsen på kontraktene har partene foreløpig ikke avslørt.

FEED-arbeidet ventes å starte umiddelbart, og som prosjektets hovedentreprenør vil Aker Solutions ha en koordinerende rolle mot underleverandørene Siemens Energy og Wärtsilä Gas Solutions.

- Å jobbe hånd i hånd med Aker Solutions, Siemens Energy og Wärtsilä er en nøkkelfaktor for å få dette gjennom prosjektfasen og inn i drift, sier adm. direktør Gunnar Knutsen i en kommentar.

Ligger godt an

Med norsk teknologi jobber Crown LNG med å utvikle infrastrukturprosjekter for flytende naturgass (LNG), som mottaksterminaler og produksjonsanlegg, i områder med røffe værforhold. 

Nå ser det ut til å løsne i India, der selskapets teknologi og løsning for en bunnfast offshore mottaksterminal ligger inne i lisensen som de indiske myndighetene har tildelt det lokale selskapet East LNG.

– Det gir oss trygghet for at dette er et prosjekt på «fast-track», sa styreleder Jørn Husemoen i  Crown LNG til Finansavisen for en måned siden.

East LNG jobber nå blant annet med å få på plass langsiktige gassleveranseavtaler med sine kunder.

Eksklusiv avtale

Crown LNG har inngått en eksklusivitetsavtale med East LNG som gir rett til å eie og drive i terminalen i 25 år. Selskapet vil investere 800 millioner dollar, eller rundt 7 milliarder kroner, i utbyggingen. 

Byggingen av anlegget er planlagt å ta tre år, og den første gassen kan da leveres i 2026. Terminalen vil bli 200 meter lang, 60 meter bred, 40 meter høy og vil ha en årlig produksjonskapasitet på 7,2 millioner tonn LNG. Det tilsvarer gass fra et standard LNG-skip på 170.000 kubikk hver fjerde dag.

Crown LNG har tidligere oppgitt til Finansavisen at inntektsstrømmen fra «first gas» vil ligge på 130 millioner dollar pr. år, med en netto kontantstrøm etter skatt på 40–50 millioner dollar.