<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nest mest innbringende kvartal siden 2014

PGS øker omsetningen betraktelig i andre kvartal og melder samtidig om betydelige kontrakter i Asia. Selskapet regner med å refinansiere før tredje kvartal 2023. 

    Publisert 21. juli 2022 kl. 07.02
    Oppdatert 21. juli 2022 klokken 07.58
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 590 ord
    LA FREM TALL: Konsernsjef Rune Olav Pedersen i PGS. Iván Kverme

     

    Inntjeningen til seismikkselskapet økte til 273,6 millioner dollar i andre kvartal, fra 185,9 millioner dollar i fjor. Analytikerne hadde på forhånd ventet 294 millioner i inntekter. Dette skyldes lavere kontraktsinntekt og dårlig flåteutnyttelse, kunne analysesjef i ABG John Olaisen fortelle forrige uke. 

    Driftsresultatet øker også betraktelig sammenlignet med fjoråret,  fra -7,6 millioner dollar til 57,8 millioner dollar. 

    Cash-beholdningen er på 219,8 millioner dollar og dermed under konsensus. Olaisen sa i forbindelse med earnings-oppdateringen at cash ikke skal være noe problem, mens Kim Uggedal fremhevet at PGS enda ikke leverer en positiv kontantstrøm. Kontantstrømmen fra operasjoner er forøvrig ned fra 81,4 millioner dollar i 2021 til 43,7 millioner dollar.

    Kontraktbonanza

    PGS melder i forbindelse med andrekvartalstallene om at det har vunnet to «betydelige kontrakter». PGS har blitt tildelt en betydelig 3D-kontrakt offshore Indonesia, i tillegg til en stor 4D-kontrakt offshore Australia.

    – Markedet i Asia-Stillehavet har vært tregere enn i Atlanterhavsbassengene, så det er oppmuntrende å oppleve økende etterspørsel i regionen, og vi har gode potensielle leads for mer arbeid utover kampanjene vi allerede har sikret, sier konsernsjef Rune Olav Pedersen i PGS.

    I tillegg fremhever selskapet en mangeårig rammeavtale med Equinor, en stor multiklient-kontrakt i Nordsjøen og at de utvider «multiclient-coverage» til Canada. Selskapet har i tillegg fått en stor 4D kontrakt i Vest-Afrika, noe som sikrer utnyttelse for ett av skipene frem til sommeren 2023. PGS har også begynt å satse på karbonfangst, og vant en kontrakt fra Equinor i løpet av kvartalet, samt fire andre surveys.

    – Vi fortsetter å se et seismikkmarked i bedring. Vi leverte det nest mest innbringende kvartalet siden 2014 og netto inntjening dette kvartalet, sier konsernsjef Rune Olav Pedersen. 

    Han sier videre at multiklientsalget nesten er doblet fra første kvartal, og har økt 65 prosent år over år.

    – Betydelige multiklient-salg, inkluderte høye transfer fees, er en bekreftelse på at biblioteket vårt er attraktivt for kunder og at investeringene i seismikk er på vei opp, sier Pedersen videre.

    Økte kostnader og investeringer

    PGS ser nå brutto kontantkostnad på om lag 500 millioner dollar i 2022. Til sammenligning guidet selskapet i forrige kvartalsrapport en brutto kontantkostnad på om lag 475 millioner dollar i 2022. Oppjusteringen kommer som følge av økt prosjektaktivitet, opplyses det. 

    Multiklientinvesteringene i 2022 ventes fortsatt å bli rundt 125 millioner dollar. Driftsinvesteringer i 2022 ventes til 60 millioner dollar i 2022

    Videre ser selskapet økende etterspørsel etter seismikk data innsamlingstjenester knyttet til karbonfangst- og lagringsprosjekter og forventer å generere en omsetning på rundt 30 millioner dollar knyttet til selskapets New Energy-virksomhet for hele året.

    «Med høye olje- og gasspriser har seismikkmarkedet gått inn i en innhentingsfase, og den positive trenden forventes å fortsette på grunn av økende investeringer fra energiselskaper», skriver selskapet.

    Bedre tider

    Alle de seks skipene til PGS er i drift igjen. Kontraktsmarkedet har økt, men flåteutnyttelsen var lav i begynnelsen av kvartalet, og derfor vil inntjeningen først gjenspeiles ordentlig i tredje og fjerde kvartal, står det i børsmeldingen. 

    Ordreboken er økt med 15 prosent gjennom kvartalet, flåten er fullbooket i tredje kvartal og vintersesongen (som tradisjonelt er dårlig i seismikk), begynner å bli fylt opp. Ordrereserven pr andre kvartal 2022 var på 359 millioner dollar, hvor 82,19 millioner dollar var relatert til multiklient.

    PGS hentet også friske penger i løpet av andre kvartal for å håndtere gjelden - som i mange år har vært en hemsko for selskapet.

    – Med den forbedrede finansieringen, et bedre marked og bedre kontantstrømgenerering, tror jeg vi er godt posisjonert for å refinansiere før tredje kvartal 2023, sier Pedersen videre. 

    PGS Q2

     

    (Mill. USD) 2021 2020
    Inntekter 273,6 185,9
    Driftsresultat 57,8 −7,6
    EPS 0,04 −0,07
    Rentebærende gjeld 985,8 1.093,6

    SE DIREKTE: Webcast fra kvartalspresentasjonen