<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Fredriksen kjøper Seadrill-datter

John Fredriksen kjøper Seadrills datterselskap Paratus Energy, som blant annet har eierinteresser i rigger og i Oslo Børs-noterte Archer.

    Publisert 21. okt. 2022 kl. 08.07
    Oppdatert 21. okt. 2022 klokken 13.49
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 287 ord
    KJØPER FRA SEADRILL: John Fredriksen kjøper visse eierinteresser fra Seadrill, blant annet i Archer.  Foto: Eivind Yggeseth

       

    Seadrill selger sin 35 prosent eierandel i Paratus Energy Services.

    Kjøperne er John Fredriksen-selskapet Hemen Investments, sammen med Lodbrok Capital og Melqart Asset Management. De tre har også fra før et eierskap i Paratus.

    Prisen på transaksjonen er ikke kjent. Etter dette vil Fredriksens Hemen få et økonomisk eierskap i Paratus på rundt 32 prosent.

    Etter salget vil Seadrill sitte igjen med sine heleide rigger.

    Seadrill-aksjen var lite endret på Euronext Expand fredag ettermiddag, mens Archer falt 3,5 prosent på Oslo Børs.

    Archer ut av Seadrill

    Paratus eier fem premium oppjekkbare borerigger (jack-ups) gjennom Seamex, 50 prosent i seks rørleggingsfartøyer gjennom Seabras, samt noe gjeld og Seadrills eierinteresser i Archer. Archer er notert på Oslo Børs.

    Seamex-riggene er alle på kontrakter med Pemex, mens rørleggingssipene i Seabras er leid ut til Petrobras.

    – I lys av dagens forhold rundt oljeprisen og bedre markedsetterspørsel, er selskapet optimistisk til at enhetene vil opprettholde en sterk markedsposisjon i årene fremover, sier Paratus’ styreleder James LaChance i en pressemelding fra selskapet.

    – Vil gjøre innvannende dealer

    I vår kom Seadrill ut av en omfattende restrukturering der det fikk redusert gjelden betydelig. Prosessen medførte også at riggselskapet kvittet seg med til sammen 11 rigger.

    Tidligere i år ble det i tillegg inngått en salgsavtale med Ades om å selge syv oppjekkbare borerigger for til sammen rundt 6,6 milliarder kroner. Det vil redusere belåningen i Seadrill ytterligere.

    – Dette gir et signal om hva Seadrill vil gjøre i markedet. Vi vil gjøre innvannende dealer. Vi vil være aktive på investeringsfronten og på oppkjøpsfronten, sa konsernsjef Simon Johnson på Pareto-konferansen i september.

    Han understreket samtidig at de med dette riggsalget ikke ønsket å gi inntrykk av at de gjør Seadrill mindre.

    – Vi ser både på utskillelse og oppkjøp, sa han.