<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

PGS vil hente 1,5 milliarder

Seismikkselskapet PGS vil hente over 1,5 milliarder kroner i en rettet emisjon.

  Publisert 1. nov. 2022 kl. 16.34
  Oppdatert 1. nov. 2022 klokken 17.17
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 352 ord
  EMISJON: Adm. direktør Rune Olav Pedersen i PGS. Foto: Iván Kverme

  Seismikkselskapet PGS kunngjør rett etter børsslutt tirsdag at det skal hente 150 millioner amerikanske dollar, tilsvarende rundt 1,54 milliarder norske kroner i en rettet emisjon.

  Selskapet ser for tiden en pågående markedsoppgang med styrkende etterspørsel etter sine marine geofysiske tjenester, og det forventer at markedene vil forbedre seg ytterligere i 2023.

  PGS skriver at de er i en ledende posisjon for tildeling av en betydelig 4D-datainnhentingskontrakt i Brasil med planlagt oppstart i andre kvartal 2023. Kontrakten vil øke selskapets ordrereserve og booking betydelig.

  Toppsjefen går inn

  Planen med emisjonen er å posisjonere PGS til å håndtere nedbetaling av gjeld i 2023 og forlenge refinansieringsvinduet til mars 2024. 

  «En styrket balanse vil sammen med et sterkere marked redusere refinansieringsrisikoen og de forventede kostnadene ved en refinansiering», heter det.

  Emisjonen skal ha mottatt sterk støtte fra eksisterende aksjonærer i selskapet og flere nøkkelpersoner i styret og ledelsen har signalisert at de vil tegne totalt nesten 1,38 millioner aksjer.

  Blant annet vil adm. direktør Rune Olav Pedersen tegne 175.000 aksjer, mens finansdirektør Gottfred Langseth vil tegne 300.000 aksjer.

  Eksisterende aksjonærer i PGS, som Coltrane Asset Management, DNB Asset Management, MH Capital og et Vicama-fond, har gitt indikasjoner på at de vil tegne aksjer for 65 millioner dollar, altså over 670 millioner norske kroner. 

  Meglerhusene Carnegie and Pareto Securities er hyret inn som tilretteleggere.

  – I en god posisjon

  Neste høst forfaller gjeld for til sammen 275 millioner dollar for PGS, og emisjonen kom ikke uventet.

  – Vi er på et nivå der refinansieringen burde være veldig salgbar. Vi er i en god posisjon til å refinansiere, sa finansdirektør Gottfred Langseth da PGS-ledelsen presenterte selskapets kvartalsrapport forrige uke.

  Finansdirektøren mener det skal la seg gjøre fordi seismikkmarkedet nå er i bedring og PGS opplever stadig stigende kontantstrøm. Samtidig hadde selskapet en likviditetsreserve på 179 millioner dollar ved utgangen av tredje kvartal.

  PGS har sågar redusert nettogjelden med 163 dollar i 2022 (eksklusive leasingforpliktelser), hvorav det betalte avdrag på 135 millioner dollar på et terminlån. Totalt har PGS nå en nettogjeld på 773 millioner dollar.

  Selskapet hentet nær 100 millioner dollar i egenkapital tidligere i år, og har også konvertert 76 millioner i et obligasjonslån kroner til aksjer.