<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Full barbering for PGS-investorer

Det var rift om aksjene i PGS tirsdag kveld, og investorer som kastet seg inn i kampen om emisjonen på 1,5 milliarder kroner opplevde voldsom avkorting.

Publisert 1. nov. 2022 kl. 19.16
Oppdatert 2. nov. 2022 klokken 17.00
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 473 ord
USVING: PGS og konsernsjef Rune Olav Pedersenopplevde så stor interesse for emisjonen at de kun ga investorene 10 prosent tildeling. Foto: Eivind Yggeseth

 

PGS hentet 1,5 milliarder kroner i en rettet emisjon tirsdag ettermiddag. Pengene fra kapitalinnhentingen kal brukes til å redusere gjeldsgraden.

Det har åpenbart gått varmt på meglerbordene tirsdag ettermiddag, for boken var fulltegnet allerede rett etter klokken 17.00 – kun en halvtime etter ringerunden til investorer startet. 

Boken stengte klokken 19.15 og emisjonskursen ble satt til 6,70 kroner. Tirsdag stengte PGS-aksjen på 7,29 kroner, hvilket betyr at aksjene selges til en rabatt på 8 prosent sammenlignet med sluttkurs.

– 10 prosent tildeling

– Sinnssyk interesse for PGS-emisjonen. Mindre aksjonærer er tildelt 10 prosent av det de har tegnet, sier en markedsaktør til Finansavisen.

– Gutteklubben grei får for mye igjen, sier han.

En annen investor bekrefter at selv store private aksjeinvestorer opplevde voldsom avkorting.

– Jeg har akkurat fått melding om at jeg fikk 10 prosent av det jeg tegnet, sier investoren til Finansavisen.

PGS-emisjonen ble satt til kurs 6,70, hvilket tilsvarte 8 prosent rabatt på sluttkursen tirsdag og 6,8 prosent rabatt på volumveiet snittkurs. Onsdag morgen åpnet PGS-kursen raskt ned til 7 kroner.

Store investorer er med

PGS opplyste i den tilknyttede børsmeldingen til emisjonen at transaksjonen har mottatt sterk støtte fra eksisterende aksjonærer. Investor og PGS-storeier Magnus Halvorsens MH Capital, Ulrichsen-familiens Vicama og Coltrane Asset Management har indikert at de vil tegne aksjer for totalt 65 millioner dollar, eller cirka 670 millioner norske kroner.

Ettersom boken ble lukket såpass raskt, er det naturlig å anta at aksjonærene som hadde indikert tegning før boken åpnet, har tegnet seg for aksjer.

Ledelsen i PGS vil også være med på spleiselaget. Konsernsjef Rune Olav Pedersen vil tegne seg 175.000 aksjer, mens finansdirektør Gottfred Langseth vil ha 300.000 aksjer.

Basert på 6,70 kroner aksjen, betyr det at Pedersen og Langseth har kjøpt aksjer for henholdsvis 1,2 og og 2 millioner kroner.

God posisjon til refinansiering

I tirsdagens børsmelding opplyser PGS at det ønsker å bruke provenyet fra emisjonen til å utvide refinansieringsvinduet fra 2023 til 2024. 

«En styrket balanse kombinert med et sterkere marked vil redusere refinansieringsrisikoen og den ventede kostnaden ved en refinansiering», skriver selskapet.

Neste høst forfaller gjeld for til sammen 275 millioner dollar for PGS. Før den tid har selskapet planer om en refinansiering.

I forbindelse med tredjekvartalstallene forrige uke sa finansdirektør Langseth at han mente selskapet er i god posisjon til å refinansiere.

«Vi er på et nivå der refinansieringen burde være veldig salgbar. Vi er i en god posisjon til å refinansiere», sa Langseth.

Må vente til desember

Emisjonsaksjene fra den gjennomførte emisjonen vil først være mulig å handle etter at prospektet er godkjent av Finanstilsynet.

Som følge av at aksjonærenes rett til tegning er satt til side melder PGS at de vurderer å gjøre en reparasjonsemisjon i etterkant av hovedemisjonen. Denne emisjonen vil bli gjort direkte mot de som var PGS-aksjonærer før emisjonen.

Reparasjonsemisjonen vil bli gjort i desember, kort tid etter publisering av prospektet. PGS har ikke gitt detaljer knyttet til hvor stor denne emisjonen vil bli.