<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Obligasjonseierne i DOF stemte for restrukturering

Obligasjonseierne ga sin tilslutning til restruktureringsforslaget i DOF. Aksjonærene skal si sitt på den ekstraordinære generalforsamlingen fredag.

    Publisert 7. nov. 2022 kl. 13.35
    Oppdatert 7. nov. 2022 klokken 14.32
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 319 ord
    SKJEBNEUKE: Helge Møgster er DOFs største eier, og blir i likhet med de andre aksjonærene vannet kraftig ut ved en restrukturering av selskapet. DOFs konsernsjef Mons Aase bak til høyre. FOTO: Iván Kverme

    Denne uken kan DOFs skjebne langt på vei avgjøres.

    Fredag skal aksjonærene på den ekstraordinære generalforsamlingen i Austevoll-rederiet stemme over forslaget til restrukturering, i går sa obligasjonseierne i DOF-eide DOF Subsea sin mening.

    På et obligasjonseiermøte mandag ettermiddag stemte de for restruktureringsforslaget.

    Oppslutningen for forslaget var på henholdsvis 99,78, 98,43 og 96,7 prosent i de tre obligasjonslånene DOFSUB07, DOFSUB08 og DOFSUB09. 

    Dermed er det fortsatt opp til aksjonærene å bestemme utfallet.

    Aksjonærene vannes ut

    DOF har en rentebærende gjeld på 21,7 milliarder kroner som det ikke klarer å betjene. Av dette er 3,7 milliarder obligasjonsgjeld. Egenkapitalen er tapt for lenge siden og er nå på minus 2,2 milliarder kroner.

    I over to år har rederiet forhandlet med kreditorene om en løsning for gjelden, og tidligere i år ble det inngått en restruktureringsavtale mellom styret, de sikrede långiverne og en ad hoc-gruppe blant obligasjonseierne som innebærer at gjeld for rundt 6,2 milliarder kroner blir omgjort til egenkapital.

    En slik løsning medfører at dagens aksjonærer blir sittende igjen med 4 prosent av aksjene i «nye» DOF. Obligasjonseiere vil eie rundt 53 prosent, mens de sikrede långiverne vil få en eierandel på rundt 43 prosent. 

    Blant de sikrede långiverne er Danske Bank, DNB, Nordea, Sparebanken Møre, SpareBank 1 SR-Bank, Sparebanken Vest og Eksportfinansiering Norge.

    Konkurs er siste utvei

    På den ekstraordinære generalforsamlingen fredag trengs det to tredjedels flertall for at restruktureringsforslaget skal bli vedtatt.

    En gruppe minoritetsaksjonærer som hevder å eie mer enn en tredjedel av aksjene, har imidlertid sagt at de kan komme til å stemme forslaget ned.

    Hvis det blir nedstemt er selskapet og kreditorene blitt enige om en plan for prosessen videre. Først skal det avgjøres om det blir en rekonstruksjonsprosess, noe som krever alminnelig flertall. Den vil i tilfelle bety at dagens aksjonærer blir sittende igjen med 1 prosent av det «nye» selskapet. 

    Hvis heller ikke dette blir vedtatt, er DOF i praksis konkurs og aksjonærene taper alt.

    Både selskapet og kreditorene har sterkt oppfordret aksjonærene til å stemme for det fremforhandlede restruktureringsforslaget.