<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Unik eiendom til salgs i lakseparadis i Troms

- Jeg tror det aldri er solgt noe lignende i Norge. Her må vi bare la markedet bestemme, sier megler Frode Pedersen i Notar til HegnarOnline. Se bilder her.

    Publisert 31. aug. 2006 kl. 18.05
    Oppdatert 14. des. 2013 klokken 09.46
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 543 ord

    I Målselv i Troms er en eiendom av det virkelig sjeldne i ferd med å legges ut for salg. Nærmere bestemt dreier det seg om Fosshaugen, sentralt beliggende langs Målselva.Norges beste lakseelv?Eiendommen er en av de første bosetningene av folk som kom fra Gudbrandsdalen og Østerdalen i midten av 1800-tallet, for å bruke elven som næringsvei.Og her finner vi også eiendommens store beholdning: Rettigheten til å fiske i selveste Kulpen i Målselva - omtalt som en av Norges beste fiskeplasser. Jaktrettigheter følger også med, altså er det veldig store muligheter for deg som liker jakt (for eksempel elg) og fiske.En evt. kjøper vil få god plass å boltre seg på - hele 800 mål.- Eiendommen har panoramautsikt mot Istindene. Dette, kombinert med jakt- og fiskerettighetene, legger grunnlag for noe av det beste du kan få av friluftsopplevelser i Norge, sier selger Rune Foshaug ubeskjedent til HegnarOnline.Første som selgerBosetningene fra 1800-tallet har fulgt slektstrærne, og er i dag fordelt på flere grunneiere, hvorav Foshaug er første etterkommer som selger.- Det er selvfølgelig utrolig vemodig å selge, men jeg har rett og slett ikke anledning til å bruke eiendommen så mye som jeg vil, fortsetter han.Av bygningsmasse finner vi et bolighus, en låve og en fiskehytte (se bilde under). Førstnevnte står slik det opprinnelig ble bygget, med noen unntak. Altså kan eiendommen sies å ha en høy kulturhistorisk verdi, som Foshaug håper noen er interessert i å bevare.- Jeg har skiftet gulv, drenert og satt inn noen nye vinduer, men det er det eneste, sier han om huset med boareal 50 kvadratmeter.BopliktUansett er det store utlegg må til for å få huset i beboelig stand. For det følger boplikt med eiendommen. Verken eier eller megler, Frode Pedersen hos Notar Eiendom Midt-Troms, tør å anslå noe tall.- Men lignende hus i området har fått en halv million kroner i støtte fra kommunen til restaurering, sier Pedersen til HegnarOnline.- At det følger boplikt er egentlig et paradoks, siden det ikke går an å bo i huset i dag. Men det bør være mulig å få en utsettelse, legger han til.Boplikt er kanskje ikke det som trigger interessen mest, men på den annen side er eiendommen ikke vernet. Den daglige leder Pedersen (bildet) hevder interessen er stor.- Vi har fått ganske mange henvendelser, men ikke noe bud så langt. Salgsoppgaven er dessuten ikke helt klar enda. Eiendommen er stor, og har en del servitutter og erklæringer. I tillegg er det odelsbestemmelser som må bort, sier han.Ingen prisantydningMen etter det HegnarOnline erfarer, har alle odelsrettighetshaverne indikert at de ikke er interessert i å ta eiendommen i bruk.- Salgsoppgaven bør ikke være så langt unna, fortsetter Pedersen.Når det gjelder prisantydning, har ikke megleren turt å sette en slik. Å verdsette jakt- og fiskerettigheter, og den kulturhistorien som er her, er en relativt håpløs oppgave.- Jeg tror det aldri er solgt noe lignende i Norge. Her må vi bare la markedet bestemme, sier Notar-megleren. Fiske med GjelstenEn evt. kjøper kan imidlertid glede seg over inntekter fra utleie av fiskeplasser langs elven. Grunneierne deler inntektene etter hvor store eiendommene er.- Fosshaugen er en av de største eiendommene langs elven, sier Foshaug til HegnarOnline.Og blant leietagerne finner vi selveste Bjørn Rune Gjelsten, som de siste årene har leid Kulpen i hele juli måned.