<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

34 norske fjorder er for giftige

Norge er kanskje mest kjent for sine vakre og dramatiske fjorder, men i 34 av dem er vannet så giftig at man ikke kan spise fisk og skalldyr derfra.

    Publisert 8. juli 2007 kl. 09.16
    Oppdatert 14. des. 2013 klokken 00.19
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 255 ord

    De ti siste årene har advarselslisten til Mattilsynet økt til 34, skriver Dagsavisen. De ti siste årene har advarselslisten til Mattilsynet økt til 34, skriver Dagsavisen. - Jeg vil ikke råde noen til å spise fra en fjord som står på Mattilsynets liste. Noen steder er nivåene virkelig høye, og da skal du ikke spise mange krabber før du er langt over det kroppen din har godt av, sier havmiljøkoordinator Maren Esmark i WWF Norge til avisen.Norsk sjømat inneholder kvikksølv, PCB, kadmium og bly fra gammel industri. Hvor mye gift sjømaten kan inneholde før den anses som helsefarlig, avhenger av hvor skadelig giften er og hvor store mengder man spiser, sier rådgiver Are Sletta i Mattilsynet.Siden torsk forekommer hyppigere på norske matfat enn fisk som brosme og lange, bør derfor giftnivået i torsken være lavere, sier Sletta.Mattilsynet advarer mot å spise sjømat også fra områder som ikke er på listen, som Fedje og Høyangerfjorden. Noen av rådene er dessuten svært gamle, som Hommelvik og Fedafjorden som ikke er sjekket siden 1985. Her kan altså giftnivået være både høyere og lavere enn for 22 år siden.- Stort sett er sjømaten i Norge veldig bra. Men når den ikke er vurdert på lenge, hadde det vært svært nyttig å få den vurdert på nytt, mener Sletta.Maren Esmark i WWF mener informasjonsnivået om gift i norske fjorder er pinlig lavt. Men fordi miljøgiftene blir liggende i årevis, og det er ryddet lite opp i fjordene, er det fortsatt grunn til å stole på Mattilsynets råd, mener hun. (©NTB)