<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Enkle matråd til reisende nordmenn

Folkehelseinstituttet gir reisende nordmenn noen enkle kostholdsregler slik at de kan unngå mage- og tarminfeksjoner i utlandet.

    Publisert 8. juli 2007 kl. 15.41
    Oppdatert 14. des. 2013 klokken 00.19
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 268 ord

    Hvert år får flere tusen norske turister ferieturen ødelagt av sykdom. Hvert år får flere tusen norske turister ferieturen ødelagt av sykdom. Diarésykdommen campylobacteriose og salmonella står for de langt fleste av de meldingspliktige tilfellene av mage- og tarminfeksjoner. Om lag halvparten av alle som får campylobacteriose, blir smittet i utlandet. Når det gjelder salmonella, har nærmere 80 prosent av de rammede pådratt seg plagen i utlandet.Det er derfor all mulig grunn til å følge de enkle rådene og være aktsom, uten å bli besatt av renslighet og smittefrykt. Hovedkilden til smitte er forurenset mat og vann, som gjerne utløser diaré og oppkast. Drikkevann må derfor være desinfisert for å være trygt.Folkehelseinstituttet anbefaler som en generell kjøreregel at man ikke skal drikke vann rett fra springen, men holde seg til kokt vann eller flaskevann.De fleste smittestoffer drepes ved koking eller steking, men mat som blir stående lunken lenge etter tilbereding, kan bli skjemt, heter det i en brosjyre som Folkehelseinstituttet utgir.- Vær på vakt mot kalde sauser, upasteuriserte melkeprodukter, mat tilberedt av rå egg (majones og desserter), salat, rå skalldyr, halvstekt eller rått kjøtt og mat som serveres lunken, heter det.Varm, kokt og stekt mat, samt frukt og grønnsaker som man skreller selv, er trygg mat. Det samme gjelder nykokt, varm te og kaffe, og vann fra flasker man åpner selv. Å avstå fra isbiter på bar eller restaurant synes mange er vel drøyt, men Folkehelseinstituttet minner om at isbiter fra forurenset vann er velkjent som smittekilde.I utlandet er det spesielt viktig å være nøye med håndvask etter toalettbesøk, før og etter matlaging og etter kontakt med dyr.