<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Frykter vedmangel i vinter

Vanskelige forhold i de baltiske skogene har ført til halvering av vedimporten. Nå varsler importørene vedmangel til vinteren.

    Publisert 25. sep. 2007 kl. 05.48
    Oppdatert 14. des. 2013 klokken 15.42
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 197 ord

    Norge mangler 2,5 millioner sekker med ved fra Baltikum der det nå er bortimot full stopp i produksjonen, skriver Nationen. Norge mangler 2,5 millioner sekker med ved fra Baltikum der det nå er bortimot full stopp i produksjonen, skriver Nationen. - Dette er nesten halvparten av vedimporten i en sesong, så denne vinteren kan jeg garantere at det blir manko på fyringsved her til lands, sier markedssjef Eldar Sletteng i biobrenselselskapet Alfa Bio Group til Nationen.Ifølge Sletteng er forklaringen på vedmangelen den milde vinteren i fjor. Uten verken snø eller tele ble skogbruksnæringa i så vel Øst-Europa som Skandinavia rammet av kjøreforbud. Resultatet ble at altfor lite råvirke ble tatt ut, og det som ble prioritert, var kvistfri, rett bjørk til møbelindustrien, som gir best pris. I første omgang førte dette til kraftig prisøkning på importveden, og nå altså trolig at det blir slutt på den.- Selv om vi og andre grossister har klart å kompensere med ved fra Russland, vil markedet som helhet bli i beit for ved. 2,5 millioner færre sekker er en så fundamental endring at det kommer til å bli vedmangel uansett om det blir en mild eller kald vinter, mener Sletteng. (©NTB)