Det er ikke alltid lett å reservere bord på de restaurantene man ønsker. På kjendisrestauranten El Bulli i Spania må du eksempelvis regne med et halvt års ventetid. Didrik Cappelen i medlemsklubben Quintessentially prøver etter beste evne å hjelpe nordmenn som ønsker en gastronomisk opplevelse.- Vi forsøker, men med 600.000 bordbestillinger til 5.000 seatinger er det nesten en umulig oppgave. Vi har tre bord denne sesongen alt i alt, sier Cappelen til HegnarOnline.- Hvilke restauranter er populære blant nordmenn?- Noma og Mathias Dahlgren er populære, og alltid fulle. Per Se i New York bør også nevnes. Ser vi bort fra listen liker nordmenn steder som Zuma, Cipriani, Alain Duchasse, Hakkasan, Nobu, The Ivy og Gordon Ramsey. Her i Oslo er Nodee veldig populær, men jeg spår at Sjømagasinet på Tjuvholmen kommer til å bli en ener i Oslo, sier Cappelen.- Det er mange spennende restauranter på listen. Fat Duck tilbyr eksempelvis is nedkjølt til 270 grader for å åpne smakssansene, sier Cappelen.Verdens mest berømte restauranter:Nobu - Sør-AfricaVed One and Only Resort i Cape Town har den første Nobu restauranten i Afrika åpnet dørene sine, og dette har selvfølgelig ikke gått upåaktet hen. En mengde internasjonale berømtheter deltok ved åpningspartyet for å feire begivenheten. Noen de meste kjente ansiktene denne kvelden inkluderte Nelson Mandela, Thandie Newton, Karolina Kurkova, Mariah Carey og Robert de Niro. En smakfull kveld her vil koste deg noen kroner, men dette er også stedet man ønsker å bli sett.The Fat Duck - StorbritanniaHeston Blumenthal, som er den prisvinnende kokken bak denne fantastiske restauranten, følger det han kaller en intelligent eller intellektuell tilnærmelse for å tilberede de smakfulle rettene på menyen. Mens noen kaller det "molekylær gastronomi", er det for Blumenthal en magisk tilnærming som tar i bruk samtlige sanser. Det er derfor ingen stor overraskelse at han er viden kjent for å lage retter som leker med teksturer og setter det estetiske i fokus - samtidig som det smaker godt. Ventelisten for å avlegge The Fat Duck et besøk er på ca. to måneder. Bestill gjerne smaksmenyen (GBP 130 per person), som inkluderer snegler i puré, lakrisposjert laks og baconis. Det er også en kort interlude hvor en iPod spiller lyder fra havet.Noma - DanmarkDen Københavnbaserte restauranten skiller seg ut på måten hver enkelt rett er tilberedt med havet og jorden som inspirasjon. Ikke akkurat originalt tenker du kanskje? Men om du virkelig tar innover deg smaken i den fantastiske maten som tilberedes hos Noma, vil den særegne minimalistiske stilen som er typisk for Skandinavia gjøre det tydelig hva vi mener. Reddiker popper ut av jordpotter og langoustines (sjøkreps) serveres på en basalt bit. De bruker ukjente, lokale ingredienser som ramsløk og havtorn, noe som gir en eksplosiv smaksopplevelse. Servicen er fabelaktig og restauranten tiltrekker seg et klientell som nyter godt av Chef René Redzepis kulinariske ferdigheter.Spondi - HellasLedet av kokk som er trent av Alain Ducasse, og med to Michelin-stjerner, imponerer Spondi og blir sett på som byens beste restaurant. Atmosfæren minner om en up-scale trattoria. Uvanlige og internasjonale ingredienser kombineres med franske kokkekunster i den brukervennlige menyen, og byr på overraskelser som torsk posjert i Verbenasmør, toppet med tamarindpasta og erter. Som forventet blir greske viner lojalt og kyndig valgt for å fremheve kvalitetene i hver rett. Spondi har i tillegg til sine lojale stamgjester også besøk av greske kjendiser og kongelige. Prøv gjerne Discovermenyen til 115 euro.El Bulli - SpaniaEl Bullis bord er blant de mest ettertraktede på kloden, og Ferran Adria er mannen bak dette fenomenet. Det sier seg selv at det er vanskelig å sikre seg et bord her når det bare er 15 bord som kun er tilgjengelig sels måneder hvert år. Det virker som et lotteri. Reservasjonssystemet er imidlertid strengt hemmelig, og det hjelper lite om du har gjort deg bemerket i forretningsverden eller kategoriseres som en A-kjendis. Du må likevel navigere deg gjennom det strenge spanske reservasjonssystemet. El Bulli har en satt meny og endrer denne når de måtte ønske. Det er likevel ingen grunn til bekymring, Adrias innovative teknikk og bruk av ingredienser garanterer alltid en uforglemmelig opplevelse. 2009 er selvsagt allerede fullbooket, så du må heller begynne planleggingen for neste år.Osteria Francescana - ItaliaModenas rike kulturarv med internasjonale favoritter som hjemmelaget eggepasta, balsamico og Mortadella, tilsier at deres restauranter vil være like verdenskjente. Chef Massimo Bottura ved Osteria Franscescana har funnet sin nisje med sin modige utforskning av italiensk avantagarde cuisine, ikke en enkel bragd blant de høyt aktede og velsmakende tradisjonelle italienske delikatessene. Restauranten har også en spektakulær contemporary kunstinstallasjon, og Bottura referer ofte til Kandinsky som en inspirasjon når han lager mat.Pierre Gagnaire at rue Balzac - FrankrikeMed sine tre Michelin-stjerner er Pierre Gagnaire en av de virkelig store innenfor molekylær gastronomi, med retter som leker med vitenskapelige teknikker for tilbreding av mat. Mesterverkene som kommer fra kjøkkenet er nydelig koreografert og ligner kunst mer enn nydelige delikatesser som skal konsumeres. Smak og ingredienser tilberedes i perfekt harmoni til hverandre og skaper kreasjoner som posjert slettvar i laurbærsmør. Berømtheter som kommer på besøk inkluderer visstnok Kanye West, Kristin Scott Thomas, Cathrine Deneuve og sosieteten i Paris.Bukhara - IndiaIndisk mat blir et alt for begrenset begrep til å beskrive maten i et område som har noe av den fineste kulinariske tradisjonen i verden. Maten i India varierer fra hver region og også mellom og innenfor byer og bydeler. Om du leter etter nordindisk haute cuisine, bør du besøke Bukhara, stedet som er blitt kalt "finest in Asia". Bill Clinton sa blant annet ved et besøk at han skulle ønske han hadde to mager. Chef JP Singhs meny er preget av mye kjøtt, så denne restauranten er også en virkeliggjøring av alle kjøttetendes fantasier. Sørg for prøve lammet.Mathias Dahlgren - SverigeMathias Dahlgren er hyllet som en av Sveriges store stjerner i den kulinariske sfæren. I lokalene til det anerkjente Grand Hotel er denne elegante restauranten delt inn i to områder - den mer uhøytidlige men smakfulle Matbaren og den nydelig Matsalen som er perfekt for fine dining. Utsikten er storslått mot slottet og gamlebyen. Dahlgren var tidligere kjent for sine spanskinspirerte retter, men for to år siden begynte han å fokusere på møtet mellom lokale og globale råvarer, og lever etter filosofien til det Naturlige Kjøkken. Menyen endres daglig og heller mot rustikk med nydelige hjemmelagede godbiter som yoghurt fra sauemelk med hasselnøtter, ferskensorbé, honning og olivenolje.Per Se - USAEr dette den beste restauranten i Nord-Amerika? De som prøver smaksmenyen hos Per Se er i hvert fall av den oppfattningen. Et besøk hos Per Se er aldri likt et du tidligere har hatt hos restauranten. Den er "søsteren" til The French Laundry, og utmerker seg med små, konsentrerte retter, som virker både flyktige og langsomme på samme tid - en mesterfull bragd av Chef Thomas Keller. Sammensetninger som vaniljesaus med ristede pinjekjerner og syltede reddiker, og Russet potet gnocchi med smørposjerte morkler og sautert ramsløk i soppkraft, er smakfulle eksempler på fryktløs fantasi. Du får diskret, fokusert service som aldri virker sjenerende, noe man må kunne forvente av en restaurant som har mottatt så mange lovord.