<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Julegavene avslører oss

På julaften ligger små og store sannheter om relasjonene oss imellom pent innpakket under juletreet og venter på å blir avslørt.

  Publisert 11. des. 2011 kl. 12.20
  Oppdatert 11. des. 2011 klokken 12.21
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 152 ord
  Foto: Scanpix

  Å gi en gave er mye mer enn å skjenke andre en uselvisk oppmerksomhet:- Utveksling av gaver er et finstemt spill der begge parter har sine forventninger. Den som gir ønsker å gi noe som gjenspeiler hva mottakeren betyr for dem. Ved å gi noe av verdi, enten man har lagt tid, omtanke eller penger i gaven, ønsker man å signalisere «jeg kjenner deg godt, jeg vet akkurat hva du ønsker deg, og du får det», sier sosialantropolog Gunn-Helen Øye til NTB.Den perfekte gaven treffer mottakeren hjemme, slik at giveren i tillegg får sine forventninger om takknemlighet innfridd. Men å finne en perfekt gave er ikke like lett:- Dessverre er det nok slik at mange er redd for å skuffe og redd for å gi for mye eller for lite. Sist, men ikke minst sier gavene mye om hva vi faktisk mener om mottakeren, og det kan falle dårlig ut, sier Øye.