<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Kunder i Gjensidige glemte 100 millioner

Forsikringskundene i Gjensidige glemte 100 millioner kroner i kundeutbytte i fjor. Det tapte også staten stort på. Blir det like mye i år?

Publisert 26. juni 2012 kl. 17.09
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 19.15
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 393 ord
Gjensidige Forsikring - Foto: Scanpix

Kunder i Gjensidige Forsikring får hvert år utbetalt et såkalt kundeutbytte, som er avhengig av resultatet i selskapet.I fjor skulle det vært utbetalt tilsammen 1,6 milliarder kroner, men fordi Gjensidigestiftelsen ikke hadde kontorinformasjonen på alle kundene ble det liggende igjen 100 millioner kroner i stiftelsen.I år skal stiftelsen utbetale 1,4 milliarder kroner, og kundene har allerede begynt å få utbyttet inn på konto. Men ikke alle vil få de pengene de har rett på i år heller.- Vi mangler fortsatt kontoinformasjon på en del kunder, men hvor mye som ikke blir utbetalt er det vanskelig å si noe om før nyttår, sier kommunikasjonssjef Lars Erik Mørk i Gjensidigestiftelsen til HegnarOnline.Og pengene som stod igjen etter i fjor blir værende i stiftelsen. De inngår som en del av stiftelsens kapital hvor avkastningen går til gaveformål, forklarer Mørk.Kristiske kunder Kunder er kritiske til denne ordningen, og ikke bare fordi det kan være vanskelig for noen å få tak i utbytte.Noen er også irriterte på at de må betale skatt av et utbytte som de mener stammer fra for mye innbetalt premie. Dette er noe som også Forbrukerrådet har pekt på.- Gjensidige har forsøkt å unngå at kundene blir belastet skatt på utbytte, men har dessverre ikke nådd frem. Utdelingen er å regne som skattepliktig inntekt etter regelen om utdeling fra stiftelser, forklarer informasjonsdirektør Øystein Thoresen, Gjensidige Forsikring.Thoresen og Mørk forklarer at Gjensidige Forsikring som aksjeselskap ikke kan betale utbytte på annen måte enn gjennom aksjeutbytte. Det betales først ut til stiftelsen, som eier ca. 63 prosent av forsikringsselskapet, som igjen betaler utbyttet til kundene.- Dette er et utbytte, ingen rabatt, forklarer Thoresen.Mørk legger til at overskuddet ikke bare stammer fra forsikringspremier, men også fra eksempelvis kapitalinntekter og investeringer.Når det gjelder skatt på utbytte blir det imidlertid ikke betalt skatt på de pengene som blir liggende igjen i stiftelsen.Siden kundene glemte 100 millioner kroner i kundeutbytte i fjor ble det også 28 millioner kroner mindre i utbytteskatt til staten.Millioner til gode formål Det gjør at det blir mer penger for stiftelsen å dele ut til ulike prosjekter rundt om i det ganske land. I fjor ble det delt ut penger til totalt 423 prosjekter, fremgår det nettsiden til stiftelsen.Fra etableringen i oktober 2007 til utgangen av 2011 har Gjensidigestiftelsen delt ut tilsammen 640 millioner kroner til ca. 2.500 prosjekter for å fremme trygghet og helse, heter det.