<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Aksjefond: Én vinner, fire tapere

Fondsanalytikerne i Morningstar drar frem én vinner og fire tapere blant norske aksjefond.

Publisert 16. aug. 2012 kl. 15.40
Oppdatert 16. des. 2013 klokken 20.17
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 324 ord
Hogne Tyssøy. Foto: Finansavisen.

Fondsanalytikerne i Morningstar er ute med sin seneste rating av norske aksjefond, med utgangspunkt i kurser per utgangen av juli.Den siste måneden har ett fond blitt oppgradert, og fire fond nedgradert.Fondene med topp- (fem stjerner) og bunnrating (én stjerne) finner du her.OppgradertStorebrand Norge (fra 2-er til 3-er)Fondet har hittil i år en avkastning på 15,15 prosent.NedgradertDNB Norge (Avanse II) (fra 3-er til 2-er) Holberg Norge (fra 4-er til 3-er) KLP AksjeNorge (fra 4-er til 3-er) KLP AksjeNorge Indeks II (fra 4-er til 3-er)DNB Norge (Avanse II) har den beste avkastningen hittil i år, med 16,49 prosent. KLPs AksjeNorge Indeks II og AksjeNorge har klart hhv. 12,95 og 11,34 prosent, mens Holberg Norge er nede i 9,01 prosent.Hvor kommer stjernene fra? Kort fortalt er Morningstar Rating en objektiv måte å sammenligne historiske resultater på. Faktorer som avgjør hvordan fondene gjør det er:Morningstar Kategori (fondene blir sammenlignet innad i en kategori - her: Norge)

    AvkastningAvkastningRisiko (med fokus på nedsiderisiko)Risiko (med fokus på nedsiderisiko)KostnaderKostnaderTidshorisont (3, 5 og 10 år, sammenfattes i en "overall rating", som er den du får her ratingen er et vektet gjennomsnitt av de tre periodene)Tidshorisont (3, 5 og 10 år, sammenfattes i en "overall rating", som er den du får her ratingen er et vektet gjennomsnitt av de tre periodene)
Hvis du vil vite mer om hvordan Morningstar kommer frem til sine stjerne-utdelinger, finner du det her. Mer om personlig økonomi finner du her.Følg HegnarOnline på Facebook her!

- Vi gjennomfører en risikojustering som fokuserer på nedsiderisikoen, samt at avkastningstallene blir justert for kjøps- og salgshonorarer. De 10 prosent med best risikojustert avkastning får 5 stjerner, mens de 22,5 prosent neste får 4 stjerner.- Videre får de 35 prosent neste 3 stjerner, de 22,5 prosent neste 2 stjerner, mens de 10 prosent dårligste får 1 stjerne, forklarer fondsanalytiker Thomas Furuseth i Morningstar.Rangeringen gjennomføres som nevnt over tre perioder: 3, 5 og 10 år.- "Overall rating" er et vektet gjennomsnitt av disse tre periodene, avslutter Furuseth.