<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Aldri har vi hatt mer penger i fond

Vi satt rolig i aksjer, men kastet oss heller etter risikable rentefond i september. Aldri har vi hatt mer i fond enn nå.

  Publisert 15. okt. 2012 kl. 09.20
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 21.38
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 345 ord
  Lasse Ruud. Foto: Berit Roald / SCANPIX.

  Tall fra Verdipapirfondenes Forening (VFF) lagt frem mandag viser at det i september ble tegnet andeler i verdipapirfond for netto 3.980 millioner kroner.Følg HegnarOnline på Facebook her!615 millioner inn i aksjefondAksjefond opplevde en nettotegning på netto 615 millioner, mens kombinasjonsfond hadde en nettotegning på 80 millioner kroner.Rentefond fikk en nettotegning på 3.073 millioner kroner. Bak dette skjuler seg en nettotegning på 3.430 millioner kroner i obligasjonsfond, mens "andre rentefond" opplevde en nettotegning på 2.129 millioner kroner.Sistnevnte kategori hadde på sin side en nettoinnløsning på 2.487 millioner kroner.Bryter vi ned tallene på kundetyper, finner vi at norske personkunder nettotegnet fond for 347 millioner kroner i september. Norske institusjoner tegnet for netto 2.810 millioner kroner, mens utenlandske kunder nettotegnet for 823 millioner kroner.Vil ha rentefond med risiko Ser vi på aksjefond, nettoinnløste norske personkunder for marginale 16 millioner kroner i september.Norske institusjoner solgte for netto 330 millioner kroner, mens utenlandske kunder nettotegnet for 961 millioner kroner.Ser vi på rentefond, nettotegnet norske personkunder for 319 millioner kroner. Her bidro "pengemarkedsfond med lav risiko" med 465 millioner, mens "andre rentefond" sto for 764 millioner kroner i nettotegning."Andre rentefond" er ifølge VFF såkalte "high yield-fond", rentefond som investerer i obligasjoner utstedt av private foretak der både risiko og forventet avkastning er høyere enn i pengemarkedsfond.Aldri hatt mer penger i fondSamlet forvaltningskapital i fond er nå 539 milliarder kroner. Ifølge VFF har samlet forvaltningskapital i norske verdipapirfond aldri har vært større. Siden årsskiftet har økningen vært på 54 milliarder kroner, eller over 11 prosent.Økningen skyldes både nettotegning, og ikke minst høyere aksjekurser.Norske personkunder sitter på 161 milliarder kroner, hvorav 99 milliarder i aksjefond. Norske institusjoner og utenlandske kunder sitter på hhv. 304 og 74 milliarder totalt, hvorav hhv. 106 og 68 milliarder kroner i aksjefond.- Den rekordhøye forvaltningskapitalen er påminnelse om at man over tid kan forvente å få betalt for den risikoen en påtar seg gjennom å spare i aksje- og kombinasjonsfond, sier VFF-direktør Bernt S. Zakariassen i en kommentar, og viser til at de 450.000 som sparer i aksje- og kombinasjonsfond i form av månedlige spareavtaler har forstått dette.