<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Avansert spionprogram oppdaget

En vestlig etterretningsorganisasjon står trolig bak et av de mest avanserte skadelige dataprogrammene som noensinne er oppdaget, ifølge selskapet Symantec.

    Publisert 24. nov. 2014 kl. 05.43
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 168 ord
    Oslo 20120125.Illustrasjonsfoto. Hacking, hackere og datakriminalitet blir av mange oppfattet som et alvorlig samfunnsproblem.Foto: Thomas Winje Øijord / Scanpix Øijord, Thomas Winje

    Programvaren, som kalles Regin, skal ha blitt brukt til å spionere på regjeringer, selskaper og privatpersoner helt siden 2008. Datamaskiner i Russland, Saudi-Arabia og Irland er hardest rammet, ifølge Symantec, som produserer antivirusprogrammer.– Det ser ut til at det stammer fra en vestlig organisasjon, sier Sian John fra Symantec ifølge BBC.Vanskelig å oppdage Regin kan brukes til å overvåke datamaskiner, stjele passord og hente ut slettede filer.I mange tilfeller er det likevel vanskelig å finne ut nøyaktig hva programmet gjør. Det er konstruert på en måte som gjør det vanskelig å oppdage og undersøke.Utviklingen av Regin antas å ha tatt måneder eller år, og de avanserte egenskapene styrker antakelsen om at det er utviklet av en stat.– Det finnes ikke noe annet som kan sammenlignes med dette, sier Orla Cox fra Symantec til avisa Financial Times.Selskapet mener Regin i en viss forstand er mer avansert enn Stuxnet-programmet, som ble brukt til å ødelegge utstyr knyttet til Irans atomprogram. Både USA og Israel ble mistenkt for å ha utviklet Stuxnet.