<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Her bør du ta ut valuta til reisen

Hvor det lønner seg å ta ut valuta til utenlandsreisen din avhenger av flere variabler, forklarer Silje Sandmæl i DNB.

  Publisert 30. juni 2016 kl. 12.05
  Oppdatert 30. juni 2016 klokken 12.28
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 575 ord
  Silje Sandmæl - Foto - DNB

  Mange skal i disse dager på sommerferie til utlandet og lurer på om de skal ta ut penger før de reiser, eller når de har kommet frem.Hvor det lønner seg å ta ut kontanter varierer imidlertid med landet du skal til, banken du tar ut pengene i og hvilke kort du bruker, forklarer Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB. - Tar du ut valutaen i Norge er gjerne kursen høyere, men tar du ut i utlandet risikerer man høyere gebyrer. Skal du feriere i land som bruker Euro, USD eller Pund er kursen ganske lik uavhengig av om du tar ut i Norge eller utlandet. Skal du derimot til land med mer eksotisk valuta som thailandske baht eller tyrkiske lira, får du gjerne en bedre kurs hvis du tar ut på feriedestinasjonen, sier Sandmæl.Hvis du planlegger å ta ut kontanter i utlandet er det noen fallgruver du må være klar over.- Det kan være et fast kronegebyr og/eller et prosentvis gebyr som gjelder for både debetkort og kredittkort. I tillegg er det mange utenlandske banker som legger på enda et gebyr som minibankeier tar. Derfor kan eventuelle gebyr du må betale for å ta ut penger i utlandet spise opp valutaprofitten du gikk glipp av ved å ta ut i Norge, advarer forbrukerøkonomen.I Norge drar vi kortet når vi skal kjøpe en pakke tyggis, slik er det ikke nødvendigvis i utlandet.- Skal du for eksempel ta en drosje eller handle noe under et visst beløp er det en rekke land der du ikke kan ta småkjøpene på kort. Derfor kan du gjøre lurt i å ta ut noen kontanter til turen.Dersom du ikke ønsker å betale hele ferieforbruket med kontanter, kan 2-3000 kroner være tilstrekkelig som buffer for en familie som skal på en ukes ferie, mener Sandmæl. Med kontanter slipper du eventuelle gebyrer ved å bruke kortet på småkjøp, samtidig som du er forberedt på situasjoner der det ikke er mulig å betale med kort- Når du handler i utlandet må du alltid velge å betale i lokal valuta, velger du norske kroner blir det dyrere da butikken selv setter kursen. Spør også om taxfree så du kan få igjen momsen på flyplassen, oppfordrer hun.Valutaguide til reisen: 

  • Betal med lokal valuta: Det lønner seg å betale lokal valuta, selv om landet tilbyr betaling med for eksempel Euro. Grunnen til dette er at de gjerne får mer igjen for euroen, men det blir dyrere for deg. Husk også alltid å betale med lokal valuta når du bruker kort.
  • Få kunnskap: I noen land er visse hoteller og butikker uvillige til å ta imot lokal valuta som betaling. I slike tilfeller kan dette være greit å være klar over på forhånd. Bruk nettet til å lese deg opp på din destinasjon.
  • Husk gebyrene: Husk alltid å sjekke gebyrene når du skal ta ut penger i utlandet. Er det dyrt, kan det være penger å spare på å ta ut i en annen bank.
  • Unngå tyveri: reiser du med mye kontanter er det lurt å putte de i safen på hotellrommet. Ta heller med beløpet det du trenger til dagens gjøremål. Har du flere kort kan du legge igjen disse i safen og kun ta med et når du skal ut. På denne måten unngår du å miste alle betalingsmidler hvis du skulle bli utsatt for tyveri.
  • Veksle tilbake: Har du valuta liggende hjemme fra tidligere reiser kan du benytte anledningen til å veksle de inn i valutaen til neste reisedestinasjon på flyplassen.