Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB er ikke i tvil: Norske familier har enormt mye å spare på å ha et mer bevisst forhold å matinnkjøp. - Vi er mestere i å gå i butikken og handle på lykke og fromme. De fleste aner ikke hva debruker på mat i måneden. Jeg tror folk flest ville blitt overrasket hvis de visste hvor mye de kan spare ved å gjøre enkle grep, sier Sandmæl til VG.Statens institutt for forbruksforskning estimerer at en familie med to voksne og to barn bruker i gjennomsnitt 8300 kroner i måneden på mat og drikke i 2016. Sandmæls familie på fem har klart å presse budsjettet ned i seks tusen kroner. - De ler av meg i butikken. Jeg storhandler én gang i uken, og jeg ender alltid på samme sum: ca. 2000 kroner. Og jeg går aldri i butikken flere ganger i uken. Går vi tomme for melk, drikker vi vann. Det er ingen som lider noen nød av det, sier forbrukerøkonomen til VG. Her er noen av Siljes beste tips for å spare inn på matbudsjettet:- Planlegg innkjøpene før du går i butikken.- Hold deg til handlelisten.- Sjekk de beste tilbudene i butikkene.- Spar penger ved å kutte den usunne maten.- Se på kiloprisen.- Motiver deg ved å tenke på hva du skal bruke pengene du sparer til.- Lag supper med grønnsaker.- Ikke dropp frukt og grønt, kutt heller snacksen.