<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ni stjernefond og ett som går på en stjernesmell

Fondsanalytikerne i Morningstar avslører sine ni favoritter blant norske aksjefond.

    Publisert 12. des. 2016 kl. 15.10
    Oppdatert 12. des. 2016 klokken 15.13
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 355 ord

    Fondsanalytikerne i Morningstar har sluppet sin seneste rating av norske aksjefond, med utgangspunkt i kurser per utgangen av november.Ni fond har fått toppkarakter (fem stjerner av fem mulige)Alfred Berg Gambak (forvalter: Leif Eriksrød)First Generator (forvalter: Martin Mølsæter)Forte Trønder (forvalter: Jomar Kilnes)Handelsbanken Norge (forvalter: Christian Dahl)Landkreditt Utbytte (forvaltere: Sigurd Klev, Dagfinn Hopsdal)Pareto Investment Fund A (forvalter: Tore Været)Pareto Investment Fund B (forvalter: Tore Været)Pareto Investment Fund C (forvalter: Tore Været)Storebrand Vekst (forvalter: Andreas Berdal Lorentzen)I løpet av den siste måneden har First Generator og Pareto Investment Fund A blitt oppgradert fra en 4-er.First Generator var suverent sprekest av disse i november, med 7,8 prosent avkastning.Forte Trønder kom nærmest med en oppgang på 3,2 prosent.Samme fond er minst like suverent hittil i år. Etter 11 av 12 måneder av 2016 er fondet opp 46,2 prosent.Storebrand Vekst kommer nærmest med 21,9 prosent avkastning.Ett fond har fått bunnkarakter (én stjerne) Pareto Aksje Norge B (forvaltere: Einar Løvoll, Torbjørn Frønningen, Besim Zekiri, Emil Bull)Siden sist har Pareto Aksje Norge A blitt oppgradert til en 2-er.Fondet steg 4,3 prosent i november, og er opp 19,7 prosent så langt i 2016.Morningstar tok grepMorningstar så seg tidligere i høst nødt til å gjøre noen endringer i sin Morningstar Rating.- Vi har mottatt et tiltakende antall henvendelser, og vi ser økende tendenser til at investorer betaler for rådgivning på andre måter enn via kjøps- og salgskostnader. Samtidig har kjøps- og salgskostnadene i det store og hele forblitt på samme nivå. Dette er et fenomen som strekker seg over flere markeder, slik at vi nå fjerner kjøps- og salgskostnader i USA og EMEA (Europa, Midt-Østen og Afrika) fra beregningene, slik at oppgitte kostnader ikke tas med i vurderingen, forklarte analytiker Thomas Furuseth.- For norske og nordiske fond kan det tenkes at endringen fører til svakere relativ stjernerating, siden de fondene med høyest transaksjonsbaserte kostnader gjerne kom fra Luxembourg og markeder lenger sør i Europa. Endringen betyr dog ikke at kjøps- og salgskostnadene er irrelevante, ingen kostnader er det, men det betyr at vi ønsker å gjøre Morningstar Rating mer relevant ved å holde hvordan investorer betaler for rådgivning i større grad utenfor kalkulasjonen, fortsatte han.Les mer om endringene her.