<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Rolig Black Friday-åpning i Vestby

Den mye omtalte handledagen Black Friday er i gang. I Vestby hadde mange kunder samlet seg utenfor kjøpesenteret Norwegian Outlet før dørene åpnet klokken 6.

Publisert 24. nov. 2017 kl. 08.49
Oppdatert 30. aug. 2019 klokken 02.51
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 425 ord

Det amerikanske handelsfenomenet Black Friday går tilbake ble introdusert i Norge for sju år siden og har siden fått fotfeste i Norge. Fredag morgen var mange handleklare nordmenn samlet på Norwegian Outlet på Vestby for å handle klær til redusert pris.Klokka 5.45 sang Gaute Ormåsen julen inn for morgenfriske shoppere, før dørene åpnet og folk strømmet inn på senteret.Stemningen inne på senteret er i morgentimene ganske rolig.Eller kaos?Samtidig har Norwegian Outlet sendt ut en pressemelding som forteller om kaos på Vestby.I løpet av de første morgentimene skal flere tusen shoppingglade kunder ha strømmet til for å få unnagjort julehandelen tidlig og billig.- Vi har satt omsetningsrekord hvert år siden vi begynte med Black Friday i 2010. Flere tusen har allerede vært innom de første timene etter åpning. Det forteller oss både at nordmenn fortsatt er svært prisbevisste og at slutten av november er en god tid å begynne juleshoppingen på, sier daglig leder Einar Sørland i Norwegian Outlet.Forventet å sprenge rekorderI fjor økte omsetningen på landsbasis med 10,6 prosent på denne fredagen sammenlignet med året før. Virke anslår at nordmenn i år vil handle for 3,4 milliarder og dermed sprenge alle rekorder.Men mens mange trekker til butikkene, er det ikke alle som er like begeistret for at Norge har adoptert det amerikanske fenomenet. Med slagordet grønt er det nye svart, arrangerer DNT ung for andre år på rad Grønn Fredag, som skal være et miljøvennlig alternativ til Black Friday.– Jeg håper arrangementer som Grønn Fredag kan gjøre at flere får øynene opp for at jo mer ting brukes, jo mindre blir miljøbelastningen per gangs bruk – ikke bare den ene dagen, men året rundt, sier leder for DNT ung, Johanne Grue Reiten.Oppfordrer til å kjøre forsiktigIfølge forsikringsselskapet Tryg vil det statistisk sett i dag oppstå flere bilulykker hvert eneste minutt i perioden mellom klokken 12 og klokken 18. Da vil det være enormt mange biler på veiene, spesielt til og fra kjøpesentre og butikker.I 2016 ble det registrert 1.364 bilulykker på Black Friday. Torbjørn Brandeggen i Tryg sier ulykkene i fjor toppet seg rundt klokken 16, med minst 99 bilulykker i timen. Ifølge Brandeggen viser statistikken at verstingene er menn i aldersgruppen 50 til 64 år. Den største ulykkesgruppen er såkalte eneulykker, der det kun oppstår skade på egen bil.– Aller helst bør en la kvinnene kjøre i dag. Andelen bilulykker med menn bak rattet i fjor er hele 73 prosent høyere enn for kvinnelige sjåfører, sier Brandeggen.Tryg ber folk om å vise aktsomhet i trafikken, rygge inn ved parkering – og om mulig la bilen stå.(©NTB)