<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Skagen Vekst gikk på Golden Ocean-smell

Trøim-rederi blant få lyspunkter.

    Publisert 19. nov. 2018 kl. 15.35
    Oppdatert 19. nov. 2018 klokken 15.35
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 397 ord

    Skagen Vekst har vært gjennom mange endringer det siste halvannet året.Tidligere Delphi-orakel  Øyvind Fjell overtok forvalteransvaret  etter Geir Tjetland 1. juli i fjor, men var ute allerede i vår. 1. mai startet han i DNB.Ansvarlig forvalter for fondet er nå Søren Milo Christensen, og han har med seg Alexander Stensrud som co-pilot.Stadig på etterskuddMen om endringene har vært mange, er én ting uendret: Skagen Vekst sliter stadig med avkastningen.Oktober føyde seg inn i rekken, ettersom fondet falt 6,6 prosent mot 5,5 prosent nedgang for referanseindeksen (MSCI Nordic/MSCI All-Countries ex. Nordic).Så langt i år er fondet ned 7,9 prosent, mens referanseindeksen er ned 2,6 prosent.Blant de mest positive bidragsyterne i måneden finner vi Telia (telekom, Sverige), Orkla, Golar LNG, Tyson Foods (konsum, USA) og Flex LNG.Golden Ocean, Danske Bank, Volvo, American International Group (AIG) (finans, USA) og CK Hutchison Holdings trakk mest ned (industri, Hongkong).Også på siktDe siste 12 månedene har fondet falt 6,9 prosent, mens referansen er ned 1,5 prosent i samme periode.Fondet er på etterskudd også på lengre sikt.Over tre år er gjennomsnittlig, årlig avkastning 4,8 prosent, mot 6,1 prosent for referansen.Over fem år er «stillingen» 11,9 vs. 7,8 prosent i markedets favør.Lyspunktet OrklaI en måned der kombinasjonen høyere renter, frykt for global handelskrig og lavere økonomisk vekst i Kina, samt høyere energipriser og lønnsvekst bidro til tøffe dager på børsene, var altså Orkla en av de største positive bidragsyterne.- Selskapet leverte gode tall for 3. kvartal, med tegn til bedring i marginene. På selskapets kapitalmarkedsdag ble klare mål for marginer og kontantstrømforbedringer annonsert. Omfanget av disse forbedringene var den viktigste årsaken til at vi kjøpte oss inn i selskapet i august, forklarer Milo Christensen og Stensrud.På den andre siden var det norske tørrbulkselskapet Golden Ocean den største negative bidragsyteren.- Aksjen ble rammet av fornyet bekymring for handelskrig og fallende kinesisk vekst. Vi mener fortsatt at de kinesiske myndighetenes store fokus på lavere forurensning vil øke etterspørselen etter kull og jern av høyere kvalitet, uansett om veksten avtar eller ikke, heter det videre.Forvalterne benyttet markedsfallet i oktober til å øke postene i Citigroup, AIG og Golar LNG.De største posteneDe ti største investeringene i Skagen Vekst er (per 31/10) Novo Nordisk (farmasi, Danmark) (6,0 prosent), Citigroup (finans, USA) (4,6 prosent), DSV (industri, Danmark) (4,0 prosent), Samsung Electronics (teknologi, Sør-Korea) (3,9 prosent), Carlsberg (konsum, Danmark) (3,9 prosent), Lonza Group (bioteknologi, Sveits) (3,8 prosent), Royal Dutch Shell (energi, Nederland) (3,6 prosent), CK Hutchison Holdings (3,4 prosent), Vestas Wind Systems (industri, Danmark) (3,3 prosent) og Telia (3,2 prosent)