<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vil sno seg rundt kutt i eiendomsskatten

Regjeringen har lovet kutt i eiendomsskatten. Ikke alle kommuner vil gi fra seg skatteinntekter.

    Publisert 9. feb. 2019 kl. 11.36
    Oppdatert 29. aug. 2019 klokken 22.14
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 431 ord

    (Finansavisen): KrF-varaordfører i Arendal kommune, Terje Eikin, nekter å miste skatteinntekter etter at regjeringen har lovet kutt i eiendomsskatten, skriver Finansavisen.- Siden vi ved taksering for 10 år siden valgte en høy reduksjonsfaktor på 60 prosent og har hatt en promille på 7, blir vi hardt rammet av regjeringens vedtak. Vi ser ingen andre muligheter enn å omtaksere, sier Eikin til avisen.I Granavolden-plattformen der regjeringen ble utvidet fra tre til fire partier og KrF kom inn, ble det vedtatt at øverste sats for eiendomsskatt skal ned fra 7 til 5 promille i 2020 og videre til 4 promille året etter, et vedtak FrP innkasserte som en seier.- Helt uproblematiskIfølge Finansavisen er det for kommuner som rammes i mange tilfeller såre enkelt å sno seg rundt skattekuttet, og det er heller ingen sammenheng mellom størrelsen på promillen og skatten som må betales. Et godt eksempel er nabobyene Arendal og Grimstad i Aust-Agder. I Arendal betaler eiere av en bolig på 120 kvadratmeter ifølge avisen 3.752 kroner årlig i eiendomsskatt. I Grimstad, som har en promillesats på 2,6 og dermed ikke rammes av regjeringens beslutning, betales 5.616 kroner for en tilsvarende bolig. Nivået på boligprisene i de to byene er det samme.- Så lenge kommuner som har hatt 0 i reduksjonsfaktor og lav promille, og tar inn vesentlig mer i eiendomsskatt på en vanlig bolig enn det vi gjør, ser jeg det som helt uproblematisk at vi foretar en omtaksering. Det er helt på innsiden av det nye regelverket, sier Eikin.Eiendomsskatten blir ifølge Finansavisen et tema i bystyremøte i Arendal 28. februar, og rådmann Harald Danielsen skriver i sitt forslag til vedtak at det gjennomføres full omtaksering av all eiendomsmasse. De nye takstene skal gjelde fra 1. januar. For skatteåret 2020 skal formuesgrunnlaget (SSB-tall) brukes for eiendommer der dette er fastsatt, for andre økes dagens takster med 10 prosent.SSB-tallAlternativet er ifølge Finansavisen bruk av SSBs eiendomsverdier, noe Arendal kommune ikke ønsker da de mener det vil utfordre befolkningens rettferdighetsfølelse.Forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseiernes Landsforbund, Carsten Pihl, sier til avisen at de ulike satsene på boligen for utskrivning av eiendoms- og formuesskatt er noe av det folk flest ikke skjønner.- Kommunenes taksering og SSB-tallene tar utgangspunktet i en markedsverdi på boligene. SSB bruker kvadratmeterprisen for omsatte boliger i området. SSB-tallene er ikke gode i ett og alt, men vi har sett mer sprik i kommunale takseringer mellom ulike boliger enn det SSB opererer med, sier han.- Jeg mistenker at bakgrunnen for å vegre seg mot å bruke SSB-tallene, er at verdigrunnlaget skal fastsettes som 70 prosent av takstgrunnlaget, mens man ved egentaksering kan bruke 100 prosent, sier Pihl til avisen.