<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Indeksfond skviser ut aktive aksjefond

- Det er nok å nevne Opticom og Fast.

Publisert 11. mars 2019 kl. 11.19
Oppdatert 17. jan. 2020 klokken 15.35
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 378 ord

(Finansavisen): Ved utgangen av januar i år hadde over 1,1 millioner norske personkunder 137,3 milliarder kroner i aksjefond, viste tall fra Verdipapirfondenes Forening (VFF).

I tillegg kommer alt nordmenn eier av aksjefond gjennom sine pensjonsspareordninger. I fjor høst viste en undersøkelse Opinion utførte for VFF at over 1,5 millioner nordmenn har andeler i aksjefond.

Ifølge den samme foreningen går rundt én av tre innskutte kroner i aksjefond inn i såkalte indeksfond, fond som passivt følger aksjemarkedet.Indeksfond står i motsetning til aktive fond, der forvalterne tar posisjoner som avviker fra markedet, fordi de tror at markedet feilpriser aksjer.

- Dette er dumme penger

- Trenden er sterkt stigende innen passiv forvaltning. Særlig ligger institusjonsmarkedet langt fremme sammenlignet med personmarkedet, sier seniorrådgiver Christian Henriksen i VFF til Finansavisen.

Norske institusjoner hadde ved utgangen av januar 279,1 milliarder kroner i aksjefond, etter et innskudd på 2,9 milliarder kroner netto i løpet av måneden.

Jan Petter Sissener mener indeksfond-trenden gjør det lettere for aktive forvaltere.

- Det blir mer og mer idiotpenger og bedre og bedre å være oss, sier han til avisen.

- Indeksfond er dumme penger som bidrar til at aksjer kommer inn i indekser fordi selskapene er store, og ikke fordi de gir høy avkastning. Det er nok å nevne Opticom og Fast fra Norge, føyer Sissener til.

Aktive fond legges ned

Trenden gir ifølge Sissener lavere behov for aktive forvaltere.

For eksempel måtte tidligere Odin-forvalter Thomas Nielsen slutte i Sparebank 1 Kapitalforvaltning, fordi fondet ble stengt før han fikk begynt.

I forrige uke ble det kjent at Nielsen begynner i First Fondene.

Les også: Forvalterens ukjente gullklumper

- Kan kjøpe ignorerte aksjer

Der jobber også Martin Mølsæter, som er helt enig med Sissener i at mer penger inn i indeksfond er positivt for aktive forvaltere som ham selv.

- For egen del ønsker jeg enda mer interesse for indeksfond. Det vil tjene meg fordi jeg kan investere i ignorerte selskaper utenfor indeksene. Når de så går inn i indeks, får de effekten både av analysedekning og alle indeksfondene som skal kjøpe, sier han til Finansavisen.

Mølsæter påpeker videre overfor avisen at tilstrømningen av penger i indeksfond bidrar til en selvforsterkende suksess.

- Store aksjer har gått veldig bra fordi de får stadig større vekt i indeksen. Dermed vil hver krone som går inn i indeksfond delvis gå til aksjer som allerede har steget mye, sier han.