<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

5 viktige punkter boligeiere må sjekke

To uker igjen til skattemeldingen skal leveres.

  Publisert 16. apr. 2020 kl. 09.31
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 513 ord
  ADVARER: – Skattemeldingen du har fått tilsendt er foreløpig. Det er en rekke opplysninger som Skatteetaten ikke vet om deg, som du må passe på å fylle inn, sier forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, Carsten Pihl. Foto: Huseierne

  Skattemeldingen skal leveres senest 30. april for lønnsmottakere og pensjonister. Selv om skattemeldingen ser ferdig ut, er den ikke det, advarer forbruker- og kommunikasjonssjef i Huseierne, Carsten Pihl.

  – Skattemeldingen du har fått tilsendt er foreløpig. Det er en rekke opplysninger som Skatteetaten ikke vet om deg, som du må passe på å fylle inn. Dette gjelder særlig for boligeiere, for her er det lite som er forhåndsutfylt, påpeker han i en pressemelding.

  Tvangssparing

  Rundt 8 av 10 nordmenn fikk beskjed om at de får tilbake penger. Men dette bør man ikke bry seg om, ifølge Phil.

  – Lovverket er slik at de fleste skal få penger tilbake på skatten. En regel i skattebetalingsloven gjør at det tvangsspares penger for deg hvert år, forteller Pihl.

  – Dermed er det helt naturlig at du får beskjed om at du får tilbake penger. Men ikke slå deg til ro med det! Sjekk skattemeldingen nøye, er forbrukersjefens råd.

  Her er Huseiernes fem punkter du som boligeier må sjekke ordentlig nøye i skattemeldingen:

  1. Er formuesverdien på boligen riktig?

  Formuesverdien på boligen er den skattemessige verdien på boligen din. Dette er det vi tidligere omtalte som ligningsverdien. Formuesverdien ligger til grunn for (eventuell) formuesskatt, og i mange kommuner også eiendomsskatten.

  I boligen du selv bor – primærboligen – skal formuesverdien være 25 prosent av markedsverdien. Formuesverdien på boligen settes modellmessig og beregnes ut fra størrelsen på boligen og boligverdiene i området der du bor. Dermed kan det bli noe feil.

  Du kan klage hvis formuesverdien er over 30 prosent av markedsverdien på boligen.

  2. Er alle eiendommene dine med i skattemeldingen?

  Det du eier ved utgangen av året 2019 skal stå i skattemeldingen. Sjekk at bolig(er) og hytte(r) som du eier står oppført riktig.

  Pass på hvis du har solgt eller kjøpt eiendom gjennom året, om at alt har kommet på plass.

  3. Byttet du bank i 2019? Husk fradrag!

  Du kan trekke fra utgifter til refinansiering i skattemeldingen. Det gjelder både de som byttet bank og de som refinansierte i egen bank. Du får dekket kostnadene du hadde for å få det nye lånet. Det kan være utgifter til takst, verdivurdering fra eiendomsmegleren, tinglysingsgebyr og etableringsgebyr i bankene.

  NB: Dette fradraget får du bare hvis du refinansierer din eksisterende bolig, ikke hvis du kjøper ny bolig!

  4. Husk fradrag når du leier ut skattepliktig!

  Du skal betale skatt av utleieinntektene når du leier ut utleieleilighet, eller mer enn halvparten av din egen bolig. Du betaler 22 prosent skatt på disse inntektene i 2019.

  Du kan trekke fra en rekke utgifter som forsikring, husleie til borettslag/sameiet, vedlikehold, annonsering av utleieboligen, kommunale avgifter og inspeksjonsreiser. Det er ikke gitt mye veiledning fra Skatteetaten – hverken i ny eller gammel skattemelding. Du må selv fylle ut og passe på at alle fradragene er med.

  5. Husk skatten hvis du har leid ut på AirBnB i 2019!

  De som har leid ut på korttid gjennom for eksempel AirBnB skal betale skatt for dette.

  Utleie i egen bolig er skattefritt frem til 10.000 kroner i inntekter. Over dette skal du betale skatt av 85 prosent av inntektene