<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

– Kan øke risikoen når du absolutt ikke ønsker mer risiko

Teknologifond er i vinden igjen blant Nordnet-kundene. Samtidig inntok valutasikret aksjefond salgstoppen i juni.

Publisert 2. juli 2021 kl. 09.11
Oppdatert 2. juli 2021 klokken 09.23
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 317 ord
ADVARER MOT VALUTASIKRING: Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet. Foto: Iván Kverme

Nordnet-kundene nettokjøpte fond for 705 millioner kroner i juni, viser tall sluppet fredag. Dermed var de tilbake på hesten etter å ha nettosolgt fond for 69 millioner kroner i mai.

Aksjefond sto for 650 millioner av nettokjøpene i juni, mens rentefond og kombinasjonsfond ble nettokjøpt for henholdsvis 48 og 7 millioner kroner.

Teknologifond i vinden igjen

Utviklingen skjedde i en måned der verdensindeksen steg nesten 2 prosent, godt hjulpet av 6 prosent oppgang i amerikanske vekstaksjer (Nasdaq 100-indeksen). Oslo Børs steg også rundt 2 prosent, og har lagt på seg 15 prosent hittil i år.

De to mest kjøpte fondene i juni var to teknologifond: Nordnet Indeksfond Teknologi og DNB Teknologi. Spareøkonom Bjørn Erik Sættem mener én forklaring er fallende langrenter.

– Det virker som om inflasjonsfrykten i USA har avtatt, noe man kan lese av nedgangen i 10-års amerikansk statsrente siden toppen i mars/april. Dette er positivt for aksjer, sier han.

Anbefaler ikke valutasikring

På salgstoppen i juni troner KLP AksjeGlobal Indeks IV, et valutasikret globalt indeksfond.  Det kan ifølge Sættem indikere at fondskundene ikke tror på en videre kronestyrkelse.

– Fordi den norske kronen ofte er prosyklisk – det vil si at den har en tendens til å styrke seg i perioder med stigende aksjemarkeder og svekke seg i perioder med svake aksjemarkeder, samt at valutasikringen koster litt ekstra, anbefaler jeg generelt ikke valutasikrede fond til langsiktig sparing, sier Sættem.

Nordnet-økonomen viser til at kronekursen, i starten av coronakrisen i mars 2020, stupte over 20 prosent i verdi mot dollar og euro på få uker, i takt med børsfallet. Kronekursen hentet raskt inn store deler av fallet, og har de siste månedene kommet tilbake på nivåene før corona.

– Investorer som satt med valutasikrede fond i mars i fjor erfarte at valutasikring kan gi økt risiko når du absolutt ikke ønsker mer risiko. Andre som satt med ikke-valutasikrede fond opplevde at valutaeksponeringen fungerte som en støtpute, og reduserte kursfallet målt i norske kroner til omtrent det halve, fortsetter han.