<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Leietager krevde 183.000 kroner i erstatning

Etter å ha flyttet ut av boligen krevde leietagerne 410 kroner i timen for å ha klippet plenen og måkt snø. Da måtte partene møtes i retten. 

    Publisert 10. jan. 2022 kl. 09.48
    Oppdatert 24. feb. 2022 klokken 09.59
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 336 ord
    TRØBBEL: Leietagerne ville ha betalt for å klippe plenen og måke snø. Foto: NTB

    Nylig måtte en boligutleier møte i retten, etter at han ble stevnet av sine tidligere leietagere. Da Etter at leietagerne hadde flyttet ut fremsatte de et krav om leieavslag og erstatning på ikke mindre enn 183.000 kroner. Månedsleien for huset var på 18.500 kroner og leien varte i 18 måneder.

    410 kroner timen

    Leietagerens krav besto av flere deler. 80.000 av dem var krav om avslag fordi de mente at utleier hadde gitt uriktige opplysninger om strømforbruk ved avtaleinngåelse.

    Leietagerne krevde også 45.100 kroner for å ha utført blant annet arbeidsoppgaver som klipping av plen luking av bed og snømåking i til sammen 110 timer. Timesatsen paret krevde var 410 kroner timen.

    Tvisten ble behandlet i Husleietvistutvalget, der huseier vant på alle punkter. Påstanden om uriktige opplysninger om strømforbruk ble kraftig tilbakevist, da det viste seg at leietakerne hadde brukt langt mindre strøm enn det utleier hadde anslått som årlig strømforbruk.

    Krangel om timer

    Likevel tok leietakerne ut stevning for retten, med krav om erstatning for blant annet arbeidsoppgavene. Parets begrunnelse for å kreve dette kompensert, var at det sto i boligannonsen at gartnertjenester og snørydding var inkludert i leien.

    Utleier på sin side viste til at leietagerens innsats var langt mindre enn påstått, ettersom utleier som selv bodde i hybeldelen av boligen utførte alle disse oppgavene. Unntak var de gangene utleier var bortreist, og da hadde leietager selv frivillig påtatt seg disse oppgavene, uten å kreve noen betaling. Så mens leietageren påsto at det var 35 timer med gressklipping og 35 timer snømåking, mente utleier at det var snakk om rundt 5 timer gressklipping og langt mindre snømåking. 

    Hvordan gikk det så i retten?

    Huseieren vant frem på alle punkter og retten mente blant annet at når leietakerne ikke har fremsatt protester mot å utføre det aktuelle arbeidet på forespørsel fra utleier, eller i forkant av utført arbeid ga uttrykk for at de mente at dette var noe han skulle ha økonomisk kompensasjon for, er det etter rettens syn utelukket at arbeidet kan danne grunnlag for erstatning eller leieavslag, kommer det frem i dommen.