<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nettotegnet fond for 140 milliarder kroner

Aldri før har det blitt kjøpt like mye verdipapirfond som i 2021.

Publisert 14. jan. 2022 kl. 08.56
Oppdatert 14. jan. 2022 klokken 13.04
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 249 ord
NORDMENN KJØPER FOND: – Det har vært en formidabel utvikling i nordmenns verdipapirfondssparing det siste året, sier Bernt S. Zakariassen i Verdipapirfondenes forening. Foto: VFF

Nye tall fra Verdipapirfondenes forening (VFF) viser at det det ble nettotegnet verdipapirfond for hele 140 milliarder kroner i 2021. Det er ny rekord. 81 milliarder kroner ble tegnet i aksjefond, 6,4 milliarder i kombinasjonsfond og resten i ulike typer rentefond. 

Personkundene sto for en nettotegning på 44 milliarder kroner i fjor. Av dette ble 32 milliarder kroner satt i aksjefond. Det er en dobling fra året før - som også var rekordhøyt. 6 milliarder ble tegnet i kombinasjonsfond, mens resten ble satt i ulike typer rentefond.

– Formidabel utvikling

– Det har vært en formidabel utvikling i nordmenns verdipapirfondssparing det siste året. Etter det kraftige nedsalget i coronamåneden mars 2020, har det bare gått oppover for fondssparerne, sier Bernt S. Zakariassen, adm. direktør i Verdipapirfondenes forening, i en melding.

Personkundenes forvaltningskapital i verdipapirfond er nå på 383 milliarder kroner, en økning på 98 milliarder fra 2020.

I tillegg ble det nettotegnet pensjonsmidler med fondsvalg for 25 milliarder kroner i 2021. Kategorien omfatter blant annet innskuddspensjonsordninger og individuell pensjonssparing (IPS). Norske personkunder hadde ved utgangen av året 327 milliarder kroner plassert i slike ordninger.

Proffene kjøpte aksje- og rentefond

De institusjonelle kundene nettotegnet verdipapirfond for hele 65 milliarder kroner i 2021 mot 8 milliarder i 2020. Av dette gikk 31 milliarder inn av aksje- og kombinasjonsfond, mens det ble tegnet ulike typer rentefond for om lag 34 milliarder kroner. Institusjonelle kunder er de som ikke registrert med personnummer – typisk forsikringsselskap, pensjonskasser, kommuner, stiftelser og aksjeselskap.

Utenlandske kunder nettotegnet norske verdipapirfond for 5,8 milliarder kroner i 2021.