<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vurderer du å flytte til hytta? Det kan få skattekonsekvenser

Det er spesielt spørsmål rundt skattelegging som mange ikke er klar over.

    Publisert 26. sep. 2022 kl. 13.03
    Oppdatert 29. sep. 2022 klokken 14.11
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 366 ord
    MELDER FLYTTING: Strømstøtten gjelder ikke for fritidsboliger, noe som gjør at mange kan gå en dyr vinter i møte dersom de skal tilbringe mye tid på hytta. Illustrasjonsfoto: Dreamstime

    Med dagens strømpriser kan det være fristende å melde flytting til hytta, slik at de kan få strømstøtte der og muligens spare noen kroner.

    Strømstøtten fungerer slik at regjeringen dekker 90 prosent av kostnaden når strømprisen er over 70 øre pr. kWh eks. mva. Ordningen gjelder imidlertid kun for husholdninger, ikke fritidsboliger.

    Tall VG har hentet fra Folkeregisteret viser at 252 nordmenn meldte flytting til hytta i juli, en økning på 37 fra 2021 og 115 flere enn 2020. I august er det foreløpige tallet 191 personer.

    Tenk deg om

    Men om du vurderer å flytte til hytta, bør du sette deg godt inn i regelverket og mulige konsekvenser før du sender flyttemelding, råder Skatteetaten. Det er spesielt spørsmål rundt skattlegging som mange kanskje ikke er klar over.

    Når du melder flytting til hytta, vil hyttekommunen være den som får deler av inntektsskatten din. I tillegg er det slik at boligen hvor du er folkeregistrert og bor i vil bli regnet som primærboligen din. Det vil si at din tidligere primærbolig vil bli regnet som sekundærbolig.

    Det kan bety høyere formuesskatt, forteller Marta Johanne Gjengedal, direktør for brukerdialog i Skatteetaten.

    – Primærboligen, altså der du har din folkeregistrerte adresse, verdsettes skattemessig til 25 prosent av antatt markedsverdi, mens sekundærboliger verdsettes skattemessig til 90 prosent av antatt markedsverdi, sier Gjengedal.

    – Det vil ha størst konsekvenser for personer som er i posisjon til formuesskatt, eller for dem som for eksempel eier hus eller leiligheter i byer hvor prisene er høye, som nå får boligen som en sekundærbolig og dermed kommer i posisjon for formuesskatt.

    Kan bryte med forskriften

    Folkeregisterloven sier at du som hovedregel skal være folkeregistrert på den adressen der du har din regelmessige døgnhvile, og der du oppholder deg mest i løpet av en tolvmånedersperiode.

    – Det vil si at dersom du sender inn en flyttemelding til et sted hvor du ikke har din regelmessige døgnhvile, så regnes dette som en fiktiv flyttemelding og bryter med forskriften, sier direktør for Folkeregisteret, Elin Imsland.

    Det er hver enkelte kommune som avgjør om man kan flytte på hytta, ikke Skatteetaten. I kommunen man er folkeregistrert har man også krav på kommunale tjenester som fastlege og skole- og barnehageplass, noe man dermed mister krav på i kommunen man flytter fra.