<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

130.000 husholdninger har alvorlige økonomiske problemer

Rundt 5 prosent av husstandene i Norge er i alvorlige økonomiske vanskeligheter, viser en ny rapport. Ytterligere 11 prosent sliter økonomisk.

    Publisert 28. sep. 2022 kl. 08.36
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 138 ord
    Oslo 20211223. Irene Mathisen, på Frelsesarmeens distribusjonslager på Grunerløkka bydel er de glad for at lokale restauranter og matdistrubutører får lov til å donere mat gratis. Irene Mathisen viser frem fulle kjølerom og lagre med mat. Fra Stortorvets Gjestgiveri og Godt levert har det kommet flere hundre middager. Foto: Lise Åserud / NTB Lise Åserud

    Nesten alle må tilpasse seg høyere priser, og for noen står valget mellom strømregningen og mat, viser den nye Sifo-rapporten som bygger på to datainnsamlinger i 2022.

    Det siste året har nesten sju av ti husholdninger måttet gjøre tiltak for å få endene til å møtes. En av tolv husstander oppgir at de enten står over måltider, oppsøker matstasjoner eller kontakter Nav for å få hjelp til å betale for mat.

    – Dette er utvilsomt en større krise enn den vi så under koronapandemien, sier Sifo-forsker Christian Poppe.

    I august 2022 befinner 130.000 husholdninger (5 prosent) seg i alvorlige økonomiske vanskeligheter. Ytterligere 280.000 (11 prosent) sliter økonomisk. Dette er en dobling fra året før.

    – Andelen økonomisk trygge hushold har falt fra to tredeler til i underkant av 50 prosent for første gang siden vi begynte å måle økonomisk trygghet, sier Poppe.

    (NTB)