<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Thanksgivingmiddagen har aldri vært dyrere

– Den type økning anerkjenner vi som en byrde for noen familier, ingen tvil om det, sier sjeføkonom.

    Publisert 17. nov. 2022 kl. 14.00
    Oppdatert 17. nov. 2022 klokken 14.04
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 169 ord
    DYRERE FUGL: Byrået bak undersøkelsen oppfordrer folk til å lete etter tilbud på populære thanksgiving-ingredienser. Nam Y. Huh

    Den amerikanske festdagen «thanksgiving» nærmer seg, der familier verden over samles for å spise kalkun, potetmos, tranebærsaus og gresskarpai.

    For dem i USA kan maten derimot komme med en bitter bismak. Ifølge tall fra den amerikanske landbruksindustrien kommer middagen til å koste omtrent 20 prosent mer i år sammenlignet med i fjor.

    Det er det største prishoppet siden American Farm Bureau Federation startet med undersøkelsene i 1986, skriver Reuters

    Undersøkelsen har sett på ingrediensene til et klassisk høsttakkefest-måltid for ti personer: Kalkun, grønne erter, «stuffing», søtpoteter, tranebær, rundtstykker og gresskarpai. 

    Fra 2020 til 2021 økte prisen for måltidet med 14 prosent, men den prisrekorden er nå slått. Sammenlignet med 2020 har prisene steget fra 46,90 dollar til 64,05 dollar.

    – Den type økning anerkjenner vi som en byrde for noen familier, ingen tvil om det, sier sjeføkonom Roger Cryan i byrået, som råder folk til å følge med på tilbud i forkant av høytiden.

    De amerikanske konsumprisene steg med 7,7 prosent på årsbasis i oktober, mens matvareprisene har gått opp 12,4 prosent siden oktober 2021.