<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Inkassosjef frykter store problemer etter Black Friday

– Vi er svært urolig for at nordmenn lar seg friste til å handle med penger de ikke har, sier Klaus-Anders Nysteen i inkassoselskapet Kredinor.

Publisert 25. nov. 2022 kl. 09.20
Oppdatert 25. nov. 2022 klokken 09.20
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 161 ord
SPENT PÅ UTFALLET AV BLACK FRIDAY: Adm. direktør Klaus-Anders Nysteen i Kredinor. Foto: Ivan Kverme

Sjefen i inkassoselskapet Kredinor, Klaus-Anders Nysteen, frykter en ny kjøpefest på Black Friday. Etter flere år med nedgang i nordmenns inkassogjeld er Nysteen urolig for at trenden skal snu. 

– Renteoppgangen begynner for alvor å bite i nordmenns økonomi denne høsten. I tillegg har vi prisoppgangen som slår for mange. Derfor er vi svært urolig for at nordmenn lar seg friste til å handle med penger de ikke har, sier Nysteen.

33,8 milliarder i inkassogjeld

Ifølge tall fra Finanstilsynet utgjorde den totale inkassogjelden fra forbrukslån og kredittkort 33,8 milliarder kroner ved utgangen av andre kvartal i år. Det var en nedgang på 0,8 milliarder kroner fra årsskiftet.

Etter innføringen av gjeldsregisteret i 2019 fikk man en bedre oversikt over hvem som fikk forbrukslån. Det gjorde at inkassogjelden falt.

– Denne trenden ble ytterligere forsterket under pandemien da nordmenn var flinke til å spare og betale på gammel moro. Men nå frykter vi denne trenden skal snu på grunn av økning i renter og priser, sier Nysteen.