<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Ikke la deg lure av kryptosvindlere

Dagens kryptosvindlere fremstiller seg som rådgivere og mentorer, er veltalende og høflige, og spiller på folks grådighet og mistillit.

    Publisert 4. des. 2022 kl. 13.40
    Oppdatert 7. des. 2022 klokken 11.30
    Lesetid: 3 minutter
    Artikkellengde er 732 ord
    VELORGANISERT SVINDLING: Kryptosvindlerne sysselsetter ofte et stort antall veltalende telefonselgere, gjerne med base i lite transparente skatteparadiser. Foto: Bloomberg

    – De kriminelle fremstår som stadig mer velorganiserte og profesjonelle, og det er ikke lenger så lett å skjønne at du blir lurt, forteller statsadvokat Anne Allum i Økokrim.

    – Det vi ser mest av nå er investeringsbedragerier som involverer kryptovaluta og at kryptovalutaen blir overført til utenlandske vekslingstjenester og videre til digitale lommebøker der kun svindleren får tilgang til pengene.

    Ifølge Allum kan svindelforsøket starte ved at man blir kontaktet av noe man tror er en investeringsrådgiver og blir tilbudt et investeringsprodukt med høy avkastning.

    – Denne personen er høflig og oppretter en god dialog, og du føler etter hvert at du kan stole på vedkommende, utdyper hun.

    – Du blir så bedt om å kjøpe kryptovaluta og sende dette til en adresse oppgitt av svindleren.

    Du får tilsendt oppdateringer om at investeringen går veldig bra
    Anne Allum, Økokrim
    SER MANGE SVINDELTILFELLER: Statsadvokat Anne Allum i Økokrim. Foto: Gorm K. Gaare

    Gir inntrykk av trygghet

    I mange tilfeller holder svindleren dialogen gående gjennom hele kjøpsprosessen og viser deg en oversikt over verdiene dine på en nettside.

    – Du får tilsendt oppdateringer om at investeringen går veldig bra, men problemet oppstår når du ønsker å ta pengene ut, sier Allum.

    – Da slutter de å svare eller kommer opp med ulike unnskyldninger på hvorfor det ikke går.

    Noen ganger blir ofrene bedt om å betale inn enda mer, angivelig for å gjøre det mulig å overføre pengene til din bankkonto.

    For eksempel kan svindlerne hevde at en «skatteplikt i utlandet» må dekkes før noen utbetaling kan finne sted.

    Vær bevisst «røde flagg»

    – Hvilke «røde flagg» burde man være mest oppmerksom på?

    – Aldri invester i prosjekter som angivelig vil gi unormalt høy avkastning, og ikke invester i kryptovaluta ved at du blir kontaktet av andre, svarer statsadvokaten.

    – Dersom du ønsker å investere, burde du selv oppsøke investeringsplattformer og sjekke at disse er trygge.

    Allum anbefaler videre at man grundig gransker foreslåtte investeringsprosjekter før man overfører penger, for eksempel ved å google det, sjekke oppgitte nettadresser og kontaktpersoner, samt se hvorvidt andre har advart om at prosjektet er svindel.

    – Det er dessuten en god idé å undersøke hva venner og familie tenker om investeringen, tilføyer hun.

    Undersøk via sosiale medier

    De mer utspekulerte svindlerne tar imidlertid høyde for slike grep, og enkelte forbereder sine ofre ved å hevde at skepsis til prosjektet skyldes at folk «ikke forstår kryptovaluta» eller er «negative» og dømt til å forbli fattige.

    Ofte hevder de at de skal lære deg å tjene penger på kryptohandel, heller enn å fremstille seg som rådgivere eller selgere.

    – Risikoen for å bli lurt er størst når du ikke helt har forstått hva du investerer i og mangler erfaring med hvordan dette produktet vanligvis blir omsatt, konstaterer Allum.

    – Oppsøk derfor egne kilder, gjerne norske, for å sette deg inn i produktet og hvordan de største tjenestene i dette markedet fungerer,

    Statsadvokaten viser videre til at det finnes mange norske Facebook-grupper med fokus på kryptovaluta. Der kan du spørre kunnskapsrike medlemmer om deres erfaringer med eller vurdering av det foreslåtte kryptoprosjektet.

    Bygger tillit med små beløp

    Noen potensielle ofre tror det holder å begynne med små innskudd for å se om investeringsprosjektet er reelt.

    Nettopp denne strategien kan imidlertid brukes av svindlerne til å bygge opp en falsk følelse av trygghet.

    – Dette er noe vi ser i flere saker, forteller Allum.

    – Ofte får man helt i starten utbetalt mindre beløp, noe som gjør at man er villig til å investere mer - og det er disse større beløpene man ender opp med å tape.

    – Er disse prosjektene hovedsakelig pyramidespill eller fungerer svindelen på en annen måte?

    – Det er vanskelig å si noe sikkert vedrørende dette, men alt tyder på at det er penger fra andre som er blitt lurt som betales ut, og som ofrene ofte reinvesterer i svindelprosjektet, svarer statsadvokaten.

    Økokrims råd for å unngå kryptosvindel

     

    1. Vær skeptisk. Sjekk alltid plattformene som tilbyr investeringsmuligheter.

    2. Ha i bakhodet at du kan bli lurt og at det ofte skjer i forbindelse med kryptoinvesteringer.

    3. Aldri gi fra deg bankid-opplysninger eller passord.

    4. Aldri betal for å få frigjort beløp du har til gode på en handelsplattform.

    5. Ikke trykk på en annonse, for eksempel på Facebook, som fører deg videre til en nettside der du kan investere.

    6. Hvis du er blitt lurt, kontakt banken og anmeld forholdet.

    7. Hvis du er blitt lurt tidligere bør du være forsiktig med aktører som tar kontakt for å «hjelpe deg» å få tilbake det du har tapt. Dette er ofte bare en forlengelse av det opprinnelige bedrageriet.