<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Sjefanalytiker: – Det blir tøffere økonomiske tider fremover

Rekordhøye priser og stigende renter har for alvor begynt å påvirke norske husholdninger.

Publisert 15. des. 2022 kl. 13.41
Oppdatert 15. des. 2022 klokken 15.12
Lesetid: 2 minutter
Artikkellengde er 348 ord
TØFFERE TIDER: – Inflasjon og høye energipriser har for alvor begynt å bite i nordmenns privatøkonomi, sier Morten Trasti, sjefanalytiker i Intrum. Foto: Intrum

Ferske tall fra SSB viser at prisveksten steg 6,5 prosent fra november 2021 til november i år, og torsdag formiddag hevet Norges Bank styringsrenten til det høyeste nivået på 13 år. Både lån, regninger og matvarepriser blir dyrere, og dette bekymrer det norske folk mer enn noen gang.

65 prosent oppgir at regningene øker raskere enn inntekten deres. Til sammenligning svarte 38 prosent det samme i fjorårets undersøkelse. Dette har allerede ført til at nesten en av fire nordmenn allerede har måttet låne penger for å betale én eller flere regninger de siste 12 månedene. Det viser den europeiske forbrukerundersøkelsen ECPR utført av inkassoselskapet Intrum.

Forventer tøffere økonomiske tider

– Inflasjon og høye energipriser har for alvor begynt å bite i nordmenns privatøkonomi. Mange har allerede tatt de sparegrepene man kan gjøre, men vi er bekymret for de som likevel ikke klarer å få det til å gå rundt. Vi i Intrum tror det kommer til å bli enda tøffere økonomiske tider fremover, før det blir bedre igjen, sier Morten Trasti, sjefanalytiker i Intrum Skandinavia.

Én av fire nordmenn sier de at de aldri har hatt så dårlig økonomi så lenge de kan huske som akkurat nå. Til tross for pessimismen, ser ikke Intrum noen stor økning i antall inkassosaker ennå. De siste tallene fra SSB viser en stabil og lav arbeidsledighet på 3,2 prosent.

Kan få alvorlige økonomiske konsekvenser

– Så lenge arbeidsledigheten er såpass lav som nå, vil de fleste husholdningene klare seg. Vi ser i våre egne tall at flere bedrifter har fått problemer med stigende priser, og at dette på sikt kan føre til mer konkurser og høyere arbeidsledighet. Dette kan potensielt få alvorlige økonomiske konsekvenser for husholdningene i Norge, da et inntektstap på 40 til 60 prosent som følge av å miste jobben, påvirker oss langt hardere enn den generelle inflasjonen på 6-7 prosent, sier Trasti.

Undersøkelsen viser også at mange nordmenn allerede har tatt grep i sin privatøkonomi. Syv av ti har kuttet ned på takeaway, utekaffe og diverse streaming-abonnementer, over halvparten vil spise mindre ute på restaurant, og seks av ti vil handle mer tilbudsvarer nå enn før.