<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Al-Qaida etablerer seg langs Pakistans grense

Al-Qaida-ledere i Pakistan har gjenopprettet betydelig kontroll over sitt terrornettverk.

    Publisert 19. feb. 2007 kl. 07.01
    Oppdatert 14. des. 2013 klokken 02.35
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 277 ord

    I det siste året har de igjen bygd opp treningsleirer i stammeområdene ved grensa til Afghanistan. Det skriver New York Times med grunnlag i anonyme etterretningskilder som viser til stadig mer bevis for at Osama bin Laden og Ayman al-Zawahiri har gjenoppbygd sin operasjonsbase i fjellområdene i Nord-Waziristan. I det siste året har de igjen bygd opp treningsleirer i stammeområdene ved grensa til Afghanistan. Det skriver New York Times med grunnlag i anonyme etterretningskilder som viser til stadig mer bevis for at Osama bin Laden og Ayman al-Zawahiri har gjenoppbygd sin operasjonsbase i fjellområdene i Nord-Waziristan. Helt til nylig har president George W. Bush hevdet at bin Laden og Zawahri var isolert og hadde mistet kontrollen over sitt nettverk. Kildene sier at USA også har oppdaget nye al-Qaida-grupperinger i Nord-Waziristan, inkludert en som kan drive med trening og opplæring for angrep andre steder i verden enn Afghanistan.Grupperingene opererer under en løs kommandostruktur og ledes av grupper av militante arabere, pakistanere og afghanere som er alliert med al-Qaida, ifølge avisa. Bak dem igjen står Zawahri, mens bin Laden synes å ha en mindre rolle. Fortsatt mangler det mye på at treningsleirene er like store som de var i Taliban-tida i Afghanistan, men i leirene får grupper på 10-20 menn opplæring.De nye advarslene er noe annet enn advarslene de siste månedene om en stor våroffensiv fra Talibans side. USA sier at meldingene viser at al-Qaida er i ferd med å styrkes igjen, trass i over fem års kontinuerlig kamp fra USAs side for å svekke nettverket. Den nye styrkeoppbyggingen av al-Qaida skal ha utløst intens diskusjon innenfor Bush-administrasjonen, blant annet om hvordan man skal forholde seg til Pakistan. (©NTB)