<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Vi bruker mer penger på godteri enn fisk

Vi bruker tre ganger så mye penger på godteri som på sunn sjømat proppfull av vitaminer og sunne fettsyrer, viser en rapport.

Publisert 12. jan. 2008
Oppdatert 15. des. 2013
Lesetid: 1 minutt
Artikkellengde er 203 ord
lead
Foto: Scanpix Scanpix / Scanpix
Foto: Scanpix Scanpix / Scanpix

Nedgangen i fiskeforbruket siden 1990-tallet har ført til at vi nå bruker tre ganger så mye penger på søtsaker som brus, godteri og mettet fett.- For å snu denne trenden må vi gjøre fisk mer tilgjengelig for folk. Folk må få mer informasjon og praktisk kunnskap om hvordan de kan lage gode retter av fisk. Sosial- og helsedirektoratet samarbeider med fiskerimyndighetene om dette, sier avdelingsdirektør Arnhild Haga Rimestad i Sosial- og helsedirektoratet til Vårt Land.Rimestad tror det er mange grunner til at denne utviklingen.- Sjømat virker gjerne lite tilgjengelig. Dessuten blir søtsakene tungt markedsført, og de er lett tilgjengelig overalt, sier hun.Ernæringsfysiolog Ingebjørg Aarek ved Universitetet i Agder har ikke tro på at kampanjer vil endre på noe. Hun er bekymret over utviklingen.- Det ser dårlig ut for folkehelsen dersom vi fortsetter med å stappe i oss søtsaker som om det skulle være frukt eller grønt, sier Aarek.Fisk gir vitaminer og viktige næringsstoffer, men søtsaker gir kun energi som vi ikke bruker, noe som gjør at vi blir tyngre, forklarer ernæringsfysiologen.Ifølge Eksportutvalget for fisk spiser vi i gjennomsnitt under to fiskemåltider i uken. Det gir nordmenn en ellevteplass i verdenssammenheng. Det er bra, men ikke godt nok, mener markedssjef Bjørn Erik Stabell. (©NTB)