<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Er Jinhui krigsprofitør?

Bulkrederiet Jinhui Shipping blir beskyldt for å være krigsprofitør.

    Publisert 6. feb. 2008 kl. 17.18
    Oppdatert 15. des. 2013 klokken 08.00
    Lesetid: 1 minutt
    Artikkellengde er 230 ord

    For første gang har Støttekomiteen for Vest-Sahara funnet at et rederi registrert på Oslo Børs deltar i shipping av fosfat fra okkuperte Vest-Sahara, heter det i en melding fra komiteen.Handel med fosfat fra Vest-Sahara er i strid med internasjonal lov. I desember kastet KLP ut aksjer fra det australske gjødselselskapet Wesfarmers fordi de importerer denne varen ulovlig. Marokko okkuperer Vest-Sahara, og utnytter naturressursene i det okkuperte området uten at det kommer lokalbefolkningen til gode, hevdes det.Allerede for to uker siden fikk Støttekomiteen for Vest-Sahara høre at et bulkskip med navn 'Jin Cheng' var på vei til New Zealand med fosfat fra okkuperte Vest-Sahara. Støttekomiteen kontaktet Jinhuis hovedkontor i Hong Kong, med spørsmål om de kunne bekrefte at båten tilhørte dem. Selskapet har unnlatt å besvare Støttekomiteens henvendelser. I mellomtiden har imidlertid den newzealandske Vest-Sahara-komiteen fått bekreftet fra havnemyndighetene i New Zealand at det er snakk om en Jinhui-båt.29. desember var båten observert ved Kanariøyene, like utenfor Vest-Sahara. I dag, 6. februar, ankommer den Hong Kong-registrerte båten New Zealand.- ­Dette er handel med tyvgods og bør opphøre snarest. Vest-Sahara er Afrikas siste koloni og all marokkansk utvinning og salg av landets naturressurser er både ulovlig og høyst uetisk. Vi forventer at Jinhui straks informerer frigjøringsbevegelsen Polisario, det norske investormiljøet og norsk UD om hvor dypt involvert de har vært i denne handelen, sier Ronny Hansen i Støttekomiteen for Vest-Sahara i meldingen.