<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Mot ny regjeringskrise i Belgia

Belgia kan bli kastet ut i en ny regjeringskrise. Statsminister Yves Leterme har levert kong Albert II regjeringens avskjedssøknad.

  Publisert 15. juli 2008 kl. 07.07
  Oppdatert 15. des. 2013 klokken 10.44
  Lesetid: 2 minutter
  Artikkellengde er 256 ord
  Foto: Scanpix

  Det var tirsdag morgen motstridende meldinger om kongen ville godta avskjedssøknaden. Ifølge det belgiske nyhetsbyrået Belga har kongen avslått søknaden. Men i en erklæring fra slottet tidlig tirsdag morgen heter det bare at kongen ennå ikke har bestemt seg.Møtet mellom kongen, statsminister Leterme og andre politiske ledere sent mandag kveld skal ha vart i fire timer. På møtet skal statsministeren ha redegjort for problemene med å komme til enighet om reformer som skulle gi større makt til regionene.Den belgiske samlingsregjeringen er bare fire måneder gammel.Det er ventet at statsminister Leterme tirsdag vil informere nasjonalforsamlingen om at hans regjering ikke har klart å bli enige om en grunnlovsreform om maktdeling og større selvstyre for landets franske og nederlandsktalende regioner.Leterme hadde selv gitt regjeringen frist til 15. juli med å få til en løsning på konflikten, og skulle ha presentert sin plan for nasjonalforsamlingen tirsdag.Letermes forespørsel om å forlenge fristen er blitt møtt med motstand fra hans eget parti Kristeligdemokratene og deres flamske koalisjonspartner.Belgia var uten regjering i ni måneder etter valget i fjor sommer, der Letermes kristeligdemokratiske flamske parti var klar vinner. Partiet gikk til valg på et løfte om mer makt til regionene, noe de fransktalende partiene er sterkt imot.Først i mars i år, etter ni måneder med utallige brutte forhandlinger, ble de fem største politiske partiene enige om en samlingsregjering. Både flamske og franskspråklige partier er med i koalisjonen.Årsaken til krisen er den dype splittelsen mellom det flamsktalende nord og det fransktalende sør. Den politiske krisen har truet med å rive Belgia i to. (©NTB)