<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Utlånskjemper skapte frykt på Wall Street

Amerikanske aksjer falt fredag, på økende bekymring rundt de to viktigste finansieringskildene for amerikanske boliglån, Fannie Mae og Freddie Mac. Se hvordan det endte her.

    Publisert 12. juli 2008 kl. 08.31
    Oppdatert 15. des. 2013 klokken 10.41
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 339 ord

    De alvorlige problemene som har rammet boliglånskjempene Fannie Mae og Freddie Mac sendte amerikanske aksjekurser videre nedover fredag. I åpningsminuttene åpnet Dow Jones rett ned 1,03 prosent, kraftig trukket ned av Fannie Mae og Freddie Mac, som begge falt rundt 50 prosent i de første minuttene.Fannie Mae og Freddie Mac har gitt mange tusen milliarder dollar i lån til kjøp av boliger og tapt over 11 milliarder siden krisen i boligmarkedet i USA brøt ut i fjor. Ifølge New York Times vurderer regjeringen å sette ett av dem eller begge under offentlig administrasjon. Men frykten blant investorer av Freddie Mac og Fannie Mae er ikke nok for finansminister Henry Paulson til å skrive ut en sjekk. Fredag sa finansministeren at det ikke fantes noen slike planer for øyeblikket og at målet er å bevare selskapene i sin nåværende form.For en kortere periode fredag ble nedgangen slettet med S&P 500-indeksen som steg i to minutter i handelsdagens siste time, på bakgrunn av at tradere spekulerte i om at Federal Reserve ville hjelpe Freddie og Fannie med likviditeten.Slik endte detIndustriindeksen Dow Jones falt 1,14 prosent til 11.100,54 poeng, mens teknologitunge Nasdaq sank 0,83 prosent til 2.239,08 poeng. Standard & Poor 500-indeksen endte på 1.239,49 poeng, noe som er en nedgang på 1,11 prosent.I løpet av børsuken har Dow Jones gått ned 1,7 prosent, Nasdaq 0,3 prosent og Standard & Poor 500 1,9 prosent.Etter å ha falt kraftig da børsen åpnet, endte Fannie Mae-aksjene med en nedgang på 22,4 prosent, mens Freddie Mac tok seg ytterligere opp og hadde bare tapt kun 3,1 prosent da børsen stengte.Mer om det som skjedde på børsene i New York Her finner du vinnerne /taperne på NYSEVinnerne og taperne på Nasdaq.De ulike indeksene og de ulike sektorene .Nøkkeltall fra handelen.Mer om det som skjedde på Oslo Børs her Nøkkeltallene og børsmeldingene her. Her finner du børs- og finansnyheter på HegnarOnline Her finner du alle delindeksene på Oslo Børs. Alle aksjetipsene finner du her .De siste dagenes tekniske analyser.Europa og Asia Slik gikk det på børsene i Asia. Slik gikk det på børsene i Europa.