<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Enighet i Zimbabwe

Zimbabwes opposisjonsparti MDC har besluttet å danne regjering med president Robert Mugabes parti, opplyser opposisjonsleder Morgan Tsvangirai.

  Publisert 30. jan. 2009 kl. 14.58
  Oppdatert 15. des. 2013 klokken 14.45
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 159 ord
  Foto: Scanpix Scanpix / Scanpix

  Tsvangirai kom med kunngjøringen etter et møte i MDCs øverste beslutningsorgan fredag.Ifølge kilder i MDC vil den nye samlingsregjeringen være klar 13. februar, med Tsvangirai som statsminister.I september i fjor ble MDC og regjeringspartiet ZANU-PF enige om en avtale om maktfordeling. Men partene har siden da kranglet om hvem som skal ha hvilke ministerposter.Det har også vært strid internt i MDC om hvorvidt partiet i det hele tatt skal bli med i en koalisjonsregjering med ZANU-PF.Opposisjonspartiet MDC fikk flertall i nasjonalforsamlingen etter valget i mars i fjor. Dermed mistet partiet til Robert Mugabe flertallet for første gang siden Zimbabwe ble uavhengig i 1980.Samtidig var det valg på ny president. I første runde fikk Tsvangirai flest stemmer, men ikke over 50 prosent, slik grunnloven krever. MDC protesterte mot opptellingen av stemmer og mente resultatet skyldtes valgfusk.I juni trakk Tsvangirai seg fra andre runde etter omfattende voldsbruk og trusler mot opposisjonen, og Mugabe vant valget med 85 prosent av stemmene. (©NTB)uvakt@ntb.no