<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nord-Korea bryter samarbeidet med Seoul

Nord-Korea stryker alle politiske og militære avtaler med Sør-Korea, og anklager regjeringen i Seoul for å føre en konfrontasjonslinje.

  Publisert 30. jan. 2009 kl. 05.03
  Oppdatert 15. des. 2013 klokken 14.44
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 166 ord
  Den nordkoreanske lederen Kim Jong-il - Foto: Scanpix

  Ifølge en kunngjøring fra Den nordkoreanske komiteen for fredelig gjenforening, er alle inngåtte avtaler opphevet med øyeblikkelig virkning, blant dem grenseavtalen om Gulehavet der det både i 1999 og 2002 kom til militære sammenstøt.Nord- og Sør-Korea er rent teknisk fortsatt i krig med hverandre, ettersom det aldri ble inngått noen fredsavtale mellom partene da den tre år lange Koreakrigen var over i 1953.Kommuniststaten i nord har aldri akseptert grenselinjen i Gulehavet, som ble trukket opp av den USA-ledede FN-styrken ved Koreakrigens slutt.Nordkoreanerne anklager Sør-Koreas konservative president Lee Myung-Bak for å sabotere avtalene som ble inngått av hans liberale forgjengere, og de ser derfor ikke hensikten med å videreføre dem, heter det i en kunngjøring fra den såkalte gjenforeningskomiteen.- Seoul har omgjort alle avtalene som var inngått mellom nord og sør til døde dokumenter, heter det.- Det sier seg derfor selv at Nord Korea ikke lenger ser seg bundet av disse avtalene, heter det videre i kunngjøringen som er gjengitt av det offisielle nordkoreanske nyhetsbyrået KCN. (©NTB)