<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Obama vil bedre USAs rykte

Barack Obama har gått løs på oppgaven med å bedre USAs rykte internasjonalt og stenger Guantánamo-leiren. Også CIAs hemmelige fengsler i utlandet blir stengt.

  Publisert 22. jan. 2009 kl. 23.04
  Oppdatert 15. des. 2013 klokken 14.36
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 196 ord
  President Barack Obama - Foto: Scanpix

  Den nytiltrådte presidenten undertegnet torsdag som ventet en ordre om stengning av den omstridte fangeleiren i Guantánamo Bay på Cuba i løpet av det nærmeste året. Han har også gitt ordre om å stanse røffe avhørsmetoder i leiren.Obama vil også sette en stopper for at krigsfanger blir stilt for lukkede militærdomstoler. USA holder fortsatt nærmere 250 terrormistenkte fanger på Guantanamo-basen sør på Cuba, og flesteparten av dem har sittet der i årevis uten tiltale eller dom.Stenges Presidenten gir dessuten etterretningstjenesten CIA ordre om å stenge alle sine hemmelige fengsler for terrormistenkte verden over. CIA må så snart som mulig avvikle ethvert fengsel som nå er i drift, og får ikke ha slike fengsler i fremtiden, heter det i denne ordren.- Vårt budskap til verden er at USA vil fortsette kampen mot vold og terror, og gjøre det med årvåkenhet. Vi skal gjøre det effektivt og på en måte som er i samsvar med våre verdier og våre idealer, sa Obama da han underskrev stengningsordren i Det hvite hus.Obamas kandidat til å bli USAs nasjonale etterretningssjef understreker samtidig at han er imot bruk av tortur.- Det er umoralsk, ulovlig og ineffektivt, sa Dennis Blair til Senatet torsdag.