<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Historiske endringer på Stortinget

Odelstinget og Lagtinget forsvinner. Dermed skal én stortingspresident og hele fem visepresidenter velges når Stortinget møtes etter valget.

  Publisert 9. juni 2009 kl. 13.31
  Oppdatert 15. des. 2013 klokken 17.43
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 166 ord
  Foto: Scanpix

  Fra 1. oktober vil lovsaker bli behandlet av et samlet storting.Det blir historiske dager i Stortinget 15. og 18. juni som er de siste møtedagene i henholdsvis Odelstinget og Lagtinget. Når odelstingspresident Berit Brørby (Ap) og lagtingspresident Inge Lønning (H) slår klubba i bordet etter siste vedtak, blir det som de siste presidentene i sitt slag.Etter 1. oktober vil Stortinget skille mellom «stortingsvedtak» og «lovvedtak.» Presidentskapet anbefaler at det som hovedregel ikke skal være adgang til at en innstilling kan inneholde begge typer utkast til vedtak.Mange visepresidenterFra neste stortingsperiode vil presidentskapet bestå av én stortingspresident og fem visepresidenter. I dag består det av presidentene og visepresidentene i Stortinget, Odelstinget og Lagtinget.Visepresidentene skal benevnes første, andre, tredje, fjerde og femte visepresident. Den generelle rangeringen skal være i overensstemmelse med nummereringen. Med fem visepresidenter blir det ikke behov for dagens varapresidenter.Første visepresident skal ha en tilleggslønn på 14 prosent sammenlignet med stortingsrepresentantene. De fire andre, samt lederne for Stortingets fagkomiteer, vil få et lønnstillegg på 7 prosent. (©NTB).