<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Psykiatriske pasienter får feil tilbud

Én av tre psykiatriske pasienter er innlagt på feil sted, viser en ny undersøkelse.

  Publisert 15. juni 2009 kl. 06.24
  Oppdatert 15. des. 2013 klokken 17.51
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 207 ord
  Foto: Scanpix

  Én av konsekvensene er at feilplasserte pasienter opptar plasser som andre behøver mer.En fersk SINTEF-rapport som evaluerer registreringen av psykiatriske pasienter, viser at én av tre ikke får det tilbudet de behøver. De nyeste tallene er fra pasienttellingen i 2007, men også tidligere undersøkelser viser den samme trenden, skriver Dagsavisen.Det er i det nyeste nummeret av fagbladet Psykisk Helse at rapporten blir omtalt.- Med så mange feilplasserte pasienter, betyr det at de ikke får optimal behandling. Det er alvorlig. Og det kan igjen få konsekvenser for andre syke, som blir gående og vente på et tilbud, sier seniorforsker Per Bernhard Pedersen ved SINTEF.Hovedpoenget i rapporten er at det fortsatt er et stort behov for ytterligere desentralisering av tilbudet til de psykisk syke, gjennom utbygging av kommunale tjenester.Landsforeningen for Pårørende innen psykiatri (LPP) peker på at det har vært en sterk nedbygging av sengeplasser de siste ti årene, og organisasjonen ønsker seg langt flere sengeplasser enn det som er tilgjengelig i dag.- Disse tallene burde mane til forsiktighet. De alvorlige hendelsene vi har sett i det siste, bør ses i sammenheng med dette, og at politiske valg man gjør, får konsekvenser som ikke nødvendigvis er i samsvar med befolkningens interesser, sier helsepolitisk rådgiver i LPP, Are Saastad. (©NTB)