<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Alkohol knyttes til psykiske problemer

Tenåringer som har vært fulle mer enn ti ganger har oftere atferdsproblemer og konsentrasjonsproblemer enn andre jevnaldrende.

  Publisert 3. aug. 2009 kl. 04.50
  Oppdatert 15. des. 2013 klokken 18.55
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 184 ord
  Foto: CC

  Angst og depresjon er også mer utbredt hos denne gruppen.Det kommer fram i en undersøkelse utført blant nesten 9.000 nordtrønderske ungdommer.- Vi fant en viktig forskjell mellom kjønnene, sier forsker Arve Strandheim ved NTNU/HUNT til Adresseavisen. Han har ledet studien som er publisert i det internasjonale tidsskriftet Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health.- Jentene har tatt igjen guttene i alkoholbruk. Riktignok inntar de litt mindre alkohol målt i volum, men de har vært oftere fulle. Mens vi blant guttene først og fremst fant atferds- og konsentrasjonsproblemer, er angst og depresjon mer vanlig blant jentene som ofte drikker seg fulle, sier StrandheimDet betyr ikke nødvendigvis at fylla har skylda. Undersøkelsen gir ikke noe entydig svar på hva som kommer først - de psykiske problemene eller den overdrevne drikkingen.- Vi har fått bekreftet at de som starter tidlig med overdreven alkoholbruk, også har atferdsproblemer. Men uro, konsentrasjonsvansker eller angst er ikke noe som starter i ungdomsårene. Ofte vil symptomene være der allerede i barnehagen, sier Strandheim.Han mener det ikke er tilfeldig hvem som begynner å drikke tidlig. Samtidig kan alkoholbruken forsterke de psykiske vanskene. (©NTB)