<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Nord-Korea benåder amerikanske journalister

Et besøk av USAs tidligere president Bill Clinton var det som skulle til for å få benådet to amerikanske journalister som har sittet fengslet i Nord-Korea.

  Publisert 4. aug. 2009 kl. 22.13
  Oppdatert 15. des. 2013 klokken 18.58
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 182 ord
  Nord-Koreas leder, Kim Jong II - Foto: AP

  Kort etter at Clinton tirsdag hadde sittet i møte med den nordkoreanske lederen Kim Jong-il, ble det kjent at Kim hadde benådet de to journalistene. Ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA ga diktatoren også ordre om å løslate dem.Laura Ling og Euna Lee ble pågrepet ved grensen til Kina for nesten fem måneder siden. I juni ble de dømt til tolv års fengsel for «fiendtlige handlinger».USA har tidligere bedt Nord-Korea om å benåde de to journalistene, og formålet med Clintons private besøk til Pyongyang var nettopp å sikre at de ble løslatt.- Følelsesladd møteUnder besøket fikk Clinton selv møte de to journalistene, ifølge en regjeringskilde som den amerikanske TV-kanalen ABC har snakket med. Kilden beskriver møtet som svært følelsesladd og sier det er håp om at Ling og Lee kan være tilbake i USA allerede onsdag.Clintons reise var ikke varslet på forhånd, og amerikanske myndigheter gjorde det raskt klart at den er kommet i stand på privat initiativ. Nordkoreanske medier melder at Clinton overbrakte en beskjed til landets leder Kim Jong-il fra sittende president Barack Obama, men det avvises av Det hvite hus.