<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norge skal kjøpe 400 nye respiratorer

Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) har gitt grønt lys til å kjøpe 400 nye respiratorer i tillegg til de 600 som finnes på norske sykehus i dag.

  Publisert 5. aug. 2009 kl. 06.56
  Oppdatert 15. des. 2013 klokken 18.58
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 167 ord
  Bjarne Håkon Hanssen Foto: Scanpix

  - Vi har beregnet at 1.000 nordmenn vil trenge intensiv pustehjelp samtidig når influensabølgen når toppen. Sykehusene har allerede vel 600 respiratorer. Nå kjøper vi ytterligere 400, sier Hanssen til VG.Helseforetakenes innkjøpssentral, Hinas, opplyser at det burde la seg ordne å skaffe respiratorene. Halvparten vil være enkle maskiner til under hundre tusen kroner. Men Rikshospitalet vil få flere nye og svært avanserte respiratorer til langt over en million kroner per stykk.- Basert på erfaringene fra Storbritannia, som er over den første toppen, vil vi få 300.000 nye smittede per uke de to ukene når vi når toppen av den første og største bølgen, sier helseministeren.99 prosent vil trolig klare seg hjemme, men den siste prosenten, cirka 3.000, vil ha behov for sykehusbehandling. Pandemiekspertene har videre beregnet at rundt 450 pasienter hver uke vil ha behov for pustehjelp med respirator. Disse kommer på toppen av de som normalt har behov for respirator, og derfor trenger sykehusene akutt 400 respiratorer for å dekke behovet i ukene som kommer. (©NTB)