<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Norge vil ikke gratulere Ahmadinejad

Norge vil ikke gratulere Mahmoud Ahmadinejad etter han ble innsatt som president i Iran.

    Publisert 5. aug. 2009 kl. 14.07
    Oppdatert 15. des. 2013 klokken 18.59
    Lesetid: 2 minutter
    Artikkellengde er 293 ord
    Irans president Mahmoud Ahmadinejad - Foto: AP

    Men en norsk ambassaderepresentant var til stede under innsettelsesseremonien.Ahmadinejad ble tatt i ed onsdag, og påbegynte dermed sin andre periode som landets president.- Norge kommer ikke til å sende gratulasjonsbrev til Iran, sier UDs pressevakt Bjørn Svenungsen til NTB. - Det ser vi ingen grunn til, legger han til.- KuppTidligere onsdag tok KrF-leder Dagfinn Høybråten til orde for nettopp å unnlate å gratulere.Han fikk følge av Venstre, som har sendt brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) med oppfordring om at den norske regjeringen ikke anerkjenner Ahmadinejad som Irans president.- Etter at Ahmadinejad ble utropt som vinner i valget i Iran har det kommet flere bevis på at valget ikke har foregått på riktig vis etter demokratiske spilleregler. Anklagene om valgfusk har styrket seg i løpet av sommeren, og mye tyder på at presidentvalget i Iran ikke var et fritt og demokratisk valg, sa Venstres nestleder Ola Elvestuen.Partiet betegner valget og hendelsene som har fulgt som et kupp.Norge deltok i seremoniNorge er ikke alene om å la være å gratulere. Fra før har både USA, Tyskland Storbritannia og Frankrike lagt seg på samme linje, til tross for at det er vanlig å sende gratulasjonsbrev.På spørsmål om Norge anerkjenner Ahmadinejad som Irans president svarer UDs pressevakt Bjørn Svenungsen at Norge kun anerkjenner stater.- Vi forholder oss til den som til enhver tid er landets sittende president, sier Svenungsen.Han opplyser at Norges chargé d'affaires i Teheran i likhet med ambassaderepresentanter fra andre land var til stede under en innsettelsesseremoni i parlamentet.Opposisjonen i Iran mener valget 12. juni var preget av fusk. Valget utløste demonstrasjoner og opptøyer, der flere personer ble drept. Flere hundre er arrestert under og etter demonstrasjonene. Under onsdagens innsettelse brukte politiet tåregass mot demonstranter som samlet seg utenfor parlamentsbygningen, ifølge et øyenvitne.(©NTB)