<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Stadig verre oljesøl langs kysten

Oljen fra det havarerte lasteskipet Full City sprer seg til et stadig større område langs kysten. Det kan ta inntil to uker før oljen er borte.

  Publisert 4. aug. 2009 kl. 05.54
  Oppdatert 15. des. 2013 klokken 18.57
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 506 ord
  Det Panama-registrerte bulkskipet Full City gikk på grunn ved Såstein utenfor Langesund i Telemark - Foto: Terje Bendiksby / SCANPIX

  Oljen fra det havarerte lasteskipet Full City sprer seg til et stadig større område langs kysten. Det kan ta inntil to uker før oljen er borte.Kapteinen på lasteskipet er siktet for grov uaktsomhet etter grunnstøtingen natt til fredag.- Kapteinens status er nå endret til siktet. Han er siktet etter skipssikkerhetslovens paragraf 37, om rapporteringsplikt. Man har plikt til å varsle når det er fare for forurensning, eller når sikkerheten til skipet eller mannskapet er truet, opplyste politiadvokat Siri Karlsen i Telemark politidistrikt på en pressekonferanse mandag ettermiddag.Ifølge NRK kan det ta alt fra én til to uker før oljen er renset bort fra sjøen.Dette er framstillingen av hendelsesforløpet rundt havariet, slik det kom fram på pressekonferansen i Langesund mandag:17 minutter over midnatt torsdag 30. juli varslet en losbåt i nærheten av skipet trafikksentralen Brevik VTS om at skipet var i drift. Brevik kalte opp skipet gjentatte ganger og opprettet en dialog, som er hemmelig av hensyn til etterforskningen.Full City hadde allerede klokka 23.50 torsdag en tendens til å begynne og drive mot Såstein i Langesund, viser bilder fra radar.Rundt halv ett gikk skipet på grunn der, og fikk store skader på skroget.Politiet sier at ankeret ikke hadde løsnet eller ankerkjettingen røket.- Området der Full City lå ankret opp ligger utenfor Brevik VTS sitt ansvarsområde. De hadde ikke ansvar eller myndighet til å gi ordre til skipet.Skipet skulle til Herøya med last, men trengte oppholdsvær for å kunne gjøre det. De fikk anvist ankringsplassen ved Såstein, med sikte på å gå til kai i løpet at et par dager.- De fikk beskjed om å lytte til kanal 80, der de skal få oppdateringer, sier losoldermann Geir Eikeland i Kystverket.- Vi begynner å få kontroll på hvor det er olje. Det er møysommelig arbeid som vil ta uker, måneder, gjerne et halvt år, sier brannsjef Per Olav Pettersen i Vestfold interkommunale brannvesen.Været gjør all oljeopprydding utfordrende og uforutsigbart.- Oljevernaksjonen er en omfattende prosess der rundt 500 personer, pluss frivillige, deltar, opplyser beredskapsdirektør i Kystverket Johan Marius Ly.Både Kystverket og Kystvakten har hver flere fartøyer som bistår i opprydningen. Den svenske kystvakten har også sendt tre fartøyer for å hjelpe til.Når det ikke er fare for at oljen vil spre seg lenger, vil oppsamling av oljen komme i gang.Oljen har spredt seg 64 nautiske mil sørover fra Langesund. Tidligere ble det meldt om olje helt ned til Grimstad, men mandag melder NRK at oljen har funnet veien også til Mandal. Havnevesen og brannvesen konsentrerer seg om å rense de verste områdene rundt Tvedestrand, Risør og Grimstad.Tirsdag vil vinden dreie mot sørvest, men havstrømmen vil fortsatt føre oljen lengre nedover sørlandskysten.- På grunn av vinden har mye av oljen blitt ført opp til land - i bukter og viker. No forsøker vi å holde oljen ved land, slik at den ikke flyter ut i havet igjen, sier Sveinung Nedregotten i Kystverket til NTB.Tømming av oljen i skipet vil komme i gang tirsdag. Det er også lagt barrierer rundt skipet for å sikre videre spredning, om noe mer skulle lekke ut.