<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

Johnsen snur på flisa om oljefondet

Oljefondet "skal ikke eie statsobligasjoner i land som er utsatt for FN-sanksjoner eller andre internasjonale tiltak av stort omfang".

  Publisert 26. mars 2010 kl. 06.43
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 00.30
  Lesetid: 1 minutt
  Artikkellengde er 243 ord
  Finansminister Sigbjørn Johnsen - Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

  Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) snur på flisa og vil innføre etiske retningslinjer for statsobligasjonene i Oljefondet, skriver Aftenposten.Tidligere denne måneden sa Johnsen at han anså det som lite sannsynlig med slike etiske retningslinjer. Men når han fredag legger fram stortingsmeldingen om Statens pensjonsfond utland, inkluderer den klare instrukser om etiske retningslinjer, skriver avisa.UtenrikspolitikkKjøp av statsobligasjoner betyr i praksis at fondet låner ut penger til andre lands regjeringer. Johnsen mente tidligere at etiske retningslinjer på disse investeringene ville få en politisk overtone.- Forholdet til land er noe utenrikspolitikken skal ivareta. Det er den viktigste forklaringen, sa Johnsen til Aftenposten tidligere denne måneden.De nye retningslinjene går ut på at Oljefondet ikke skal eie statsobligasjoner i land som er utsatt for FN-sanksjoner eller andre internasjonale tiltak av stort omfang.Fornøyde- Vi har etterlyst et slikt regelverk, og er veldig fornøyde med at det nå skal være på plass i løpet av året, sier Lars Egeland, finanspolitisk talsmann i SV.Partiet ba tidligere denne uken om at stortingsmeldingen måtte inneholde et slikt etisk regelverk, og har nå fått gjennomslag for sitt syn hos finansministeren.Også organisasjoner som Norsk Folkehjelp, Redd Barna, Kirkens Nødhjelp, Changemaker og Slett U-landsgjelden har ivret for en slik løsning.Statsobligasjonene utgjør 15 prosent av de samlede investeringene i Oljefondet.Det nåværende regelverket for fondets aksjekjøp sier at kjøp ikke skal bidra til «uakseptabel risiko for medvirkning miljøødeleggelser, grov korrupsjon eller andre grove brudd på menneskerettighetene».I 2009 «vant» Oljefondet organisasjonen Framtiden i våre henders kåring av årets etikkversting. (©NTB)