<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-W3GDQPF" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">

- Desperat tysk handling

Prisen på CDSer stiger kraftig etter at den tyske regjeringen utførte det en aktør beskriver som "en desperat handling". Rådgiver Svein Haga er heller ikke imponert. (Oppdatert kl. 12:45)

  Publisert 19. mai 2010 kl. 11.24
  Oppdatert 16. des. 2013 klokken 01.28
  Lesetid: 3 minutter
  Artikkellengde er 597 ord
  Tysklands forbundskansler Angela Merkel - Foto: Scanpix

  Prisen på å forsikre posisjoner i aksje- og obligasjonsmarkedet (Credit Default Swaps) steg etter at Tyskland tirsdag kveld innførte et eget forbud mot udekket shortsalg (Naked Shortselling ) av europeiske statsobligasjoner og aksjer i 10 tyske banker.Mer om forbudet Die Bundesanstalt für Finanzdienstleistungsaufsicht (BaFin) iverksatte natt til onsdag.iTraxx Crossover Europe, som typisk stiger når investorenes tillit faller og behovet for sikring øker, steg etter dette til sitt høyeste nivå på svært lenge. Ifølge Bloomberg steg den 37 basispunkter til 569 tirsdag.Onsdag stiger iTraxx Crossover Europe ytterligere. I følge Markit er den opp 55 basispunkter, tilsvarende over 10 prosent, til 581,3 (Bid) og 585,3 (Ask).Markit CDX North America Investment Grade Index er opp 0,9 prosent til 118,9 (Bid) og 119,9 (Ask).Artikkel fortsetter under Wirtschaftswoches dødsdom over euroen i forrige uke.Merkel(ig) handling Ifølge Bloomberg var tirsdagens hopp forårsaket av en desperat handling fra myndighetene i Tyskland. Og det var en beslutning som Angela Merkel tok uavhengig av EU, noe som i seg selv var oppsiktsvekkende og hadde spor av desperate trekk i seg.- Dette blir sett på som en desperat handling og en motstand mot å adressere de grunnleggende problemene, uttalte Brian Yelvington hos Knight Libertas LLC i Greenwich, Connecticut til Bloomberg.Rådgiver Svein Haga er lite imponert over tyskernes inngripen i markedet.- Alle nasjonale utspill for å begrense ulike "short-plays", bidrar bare til å flytte aktørene til andre markedsplasser. Får ikke investorene lov, under uro og ved behov for å redusere risiko, til å selge det de vil i Tyskland, selger de det samme eller tilsvarende i London eller New York. Det påvirker igjen prisene i Tyskland. Landet opptrer ufornuftig og blir straffet for det. Om Merkel ønsker høyere priser på tyske og europeiske finansaktiva, må hun begynne å kjøpe, kjøpe mye. Å skylde på markedene for tyske og europeiske problemer er helt feil, skriver han i et ferskt markedsbrev.Forbud mot shortselling av bankaksjer ble blant annet brukt under finanskrisen for å unngå et kjør mot bankaksjer, til og med i Norge, og investorene frykter nå blant annet at myndighetene i euro-området vet noe som ikke markedet vet ennå.Et kjør mot bankene kan bidra til å velte lasset denne gangen, og dette er trolig en av de tingene myndighetene frykter mest akkurat nå. Ved å forby shortselling i Tyskland iverksettes et krisetiltak for nettopp å forsøke å motvirke et slikt mulig kjør, i et håp om at investorene lar det skadde dyret være i fred til det kommer seg igjen.Om dette også kan motvirke sviktende tillit, økt pengemarkedsrente og redusert likviditet i pengemarkedet er imidlertid mer usikkert. På kort sikt ser tiltakene snarere ut til å nøre oppunder usikkerheten og nervøsiteten enn å virke beroligende.Det stilles nå også spørsmål ved hvor effektivt dette kan være så lenge Tyskland står alene, forbudet kun gjelder i Tyskland og Merkel & Co ikke har fått med seg de andre landene i EU, eller for eksempel USA.Litt mer om CDS, CDX og iTraxx Det er to familier av CDS-indekser: CDX og iTraxx. CDX-indeksene inneholder nord-amerikanske og Emerging Market-selskaper og administreres av CDS Index Company (CDSIndexCo). Tjenstene markedsføres av Markit Group Limited. iTraxx inneholder selskaper fra resten av verden og styres av den internasjonale Index Company (IIC), som er eid av Markit.iTraxx Crossover Europe Indeksen er utarbeidet av International Index Company og består av 50 selskap.Prisen er oppgitt i basispunkter. Det betyr at 400 basispunkter tilsvarer en pris på 400.000 euro i året for å forsikre 10 millioner euro. For CDXene er det tilsvarende, men prisen er i dollar.Fakta om iTraxx Crossover index Les mer om iTraxx på International Index Company Les mer om iTraxx og CDX på Wikipedia